2012. június 18., hétfő

A törvénygyár tovább termel...


Íme pár érdekes törvénymódosítási javaslat és a végrehajtási rendelet tervezte, meg még néhány oktatást érintő jogszabálytervezet: 


A köznevelési módosításának tervezetét benyújtották: http://www.parlament.hu/irom39/07667/07667.pdf

Ez a decemberben elfogadott köznevelési törvény: http://jogszabalykereso.mhk.hu/MK11162.pdf

Milyen érdekes is, hogy az volt az egyik hangoztatott indoka az új törvény megalkotásának, hogy a régi agyon van stoppolva... 





2012. június 5., kedd

A PDSZ szakszervezeti működést ellehetetlenítő törvénytevezet megváltoztatását kezdeményezte


Tisztelt Szerkesztőség!


Mi, a PDSZ-ben növekvő aggodalommal figyeljük azokat a kormányzati törekvéseket, melyek a célja a Munka Törvénykönyvének módosításával a szakszervezetek érdekvédelmi munkájának ellehetetlenítése, de legalábbis súlyos megnehezítése.
Meggyőződésünk, hogy egy sikeres piacgazdaságot működtető demokráciában nem lehet közérdek a munkavállalók kiszolgáltatottsága. Nem lehet közérdek, hogy a felmerülő vitás kérdéseket a szőnyeg alá söpörve, a kialakuló feszültségeket a robbanás határáig fokozva –bármilyen politikai erő úgy tegyen, mintha a most beterjesztett javaslat valódi megoldást jelentene a munka világában felmerülő kérdésekre.
Ma kezdődött a Munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény hatálybalépésével összefüggő átmeneti rendelkezésekről és törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat (T/7415. szám) részletes vitája. A törvényjavaslat nemcsak a nemrégiben elfogadott Munka törvénykönyvét, hanem a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt is módosítja. Amennyiben a parlamenti többség az előterjesztést megszavazza, gyakorlatilag megszűnnek a fenntartói szintű érdekképviseletek elemi feltételei. Márpedig, ha a fenntartói szintű érdekképviselet megszűnik, akkor pl. a közoktatásban az intézmények működését érintő legfontosabb kérdésekben az érdemi érdekegyeztetésre nincs többé lehetőség, holott a legtöbb kérdés, amelynek pénzügyi vonzata van, nem a munkahelyeken, hanem a fenntartó, az intézményműködtető szintjén dől el.
Az új Munka törvénykönyve jelentősen csorbította a szakszervezetek működési feltételeit, csökkentette a szakszervezeti tisztségviselők munkaidő-kedvezményének mértékét és munkajogi védelmét.
Az új Munka törvénykönyve nem számol azzal, hogy az érdekegyeztetés a költségvetési intézmények vonatkozásában nem csupán munkáltatói, hanem fenntartói, illetőleg - a köznevelési törvényben szabályozandó - intézményműködtető szintjén is történik. 
A most beterjesztett törvénytervezettel megszűnne a munkaidő-kedvezmények összevonásának lehetősége, ezáltal megszüntetnék – a munkahelyi szinten túl – a szakszervezeti munkaidő-kedvezményeket. Amennyiben a fenntartói szinten tevékenykedő szakszervezeti tisztségviselők egyúttal nem a szakszervezet munkahelyi szervének tisztségviselői is, részükre munkaidő-kedvezmény nem járna, de a tárgyalások idejére a munkavégzés alóli felmentést sem írja elő a törvény. A Munka törvénykönyve e tekintetben csak a munkáltatóval való tárgyalást említi, ezért szükséges a Munka törvénykönyvének módosítása, valamint a közalkalmazotti törvény szakszervezeti működésre vonatkozó egyes szabályainak hatályban tartása.
A PDSZ által elfogadásra javasolt módosítások valamennyi olyan szakszervezet további működésének elemi feltételeit biztosítanák, amelyek a működési területük sajátosságainak megfelelően három szinten, országos, fenntartói, illetve intézményműködtetői és munkahelyi szinten szerveződnek.
Abban bízunk, hogy az Országgyűlés tagjai közül, azok a képviselők, aki a rendszerváltás idején maguk is a független szakszervezeti mozgalom tagjai közül kerültek a politikai élet sodrába, megértik az általunk felvetettek fontosságát, és támogatják javaslatainkat.

Budapest, 2012. június 5.

                                                                                    Mendrey László elnök, PDSZ


A PDSZ ezeket módosító indítványokat kéri megszavazni: