2012. december 23., vasárnap

Képes beszámoló a BMSZA által támogatott Magyarmecskei Általános Iskola és Óvoda karácsonyi műsoráról

Ide kattints: http://bmsza.wordpress.com/2012/12/20/adni-jo-angyalok-vartak-magyarmecsken/

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=kH2bcNU1J5U&list=UUq6HognSsyXPEY6Q2hvgcOQ&index=1

A pécsi események...


https://picasaweb.google.com/118065485425163456153/AzEgyetemAMienk?authkey=Gv1sRgCLGe56Gr5a-F_AE#slideshow/5823730889711870338

http://magazin.pecsibolcsesz.hu/galeria/ulosztrajk_a_tudaskozpontban_januarban_egyetemet_foglalnanak_a_hallgatok

http://pecsistop.hu/campus/semmit-rolunk-nelkulunk-ujra-tuntettek-a-pecsi-diakok-fotok/1109009/

http://www.bama.hu/baranya/kozelet/nem-engedtek-vizsgazni-oket-475966

A pécsi Hallgatói Hálózat által szervezett "REUNION – a középiskolai és egyetemi polgárság első közös fóruma" keretében a jelenlévő diákok, hallgatók, tanárok, oktatók és szülők egyetértenek abban, hogy a kormány oktatáshoz való jelenlegi hozzáállása elfogadhatatlan. Az átgondolatlan, elhamarkodott és felelőtlen intézkedésekkel szemben az alábbi követeléseket fogalmazzuk meg:


1. Követeljük a köz- és felsőoktatás átfogó, szakmailag megalapozott reformját az érdekeltek bevonásával, akik a diákok, tanárok, szülők és az intézményfenntartók.

2. Ne korlátozzák az egyetemek szellemi, gazdasági és szervezeti autonómiáját.

3. Követeljük a forráskivonás azonnali leállítását és az eddigi elvonások kompenzálását. Az állam garantálja a minőségi felsőoktatás működéséhez szükséges folyamatos és átlátható finanszírozást!

4. A felsőoktatás finanszírozási rendszerének egyik elemét képezheti egy, a szakértők és érdekképviseletek bevonásával kialakított, méltányos tandíjrendszer, de ehhez szociális és teljesítményalapú ösztöndíjrendszer kidolgozását követeljük.

5. Ellenezzük a hallgatói szerződés jelenlegi formáját, mivel az EU szabad munkaerő áramlást biztosító alapelvével szemben áll. A kormány ne a hallgatói szerződéssel, hanem vonzó munkalehetőségekkel és európai színvonalú életkörülmények biztosításával tartsa itthon a fiatalokat!

6. A felsőoktatásban történő változtatásokat felmenő rendszerben kell bevezetni. A diákoknak törvénybe foglalt joga legyen, hogy középiskolába kerülésükkor ismerhessék a majdani felsőfokú képzésükre vonatkozó feltételeket.

7. Az államilag támogatott képzésbe való besorolás továbbra is az érettségi eredmények alapján működjön, de a második félévtől legyen lehetőség arra, hogy félévenként, évfolyamonként és szakonként változzon az önköltséges illetve az államilag támogatott tanulók köre a tanulmányi eredmény alapján, ezzel motiválva a diákokat tanulásra, a minőségi felsőoktatás érdekében.

8. Tiltakozunk a támogatott egyetemi férőhelyek önkényes, központi szétosztása ellen. Az államnak nem csak pénzben mérhető gazdasági hasznot hozó állampolgárokra van szüksége.

9. A szociálisan hátrányos helyzetű diákoknak biztosítani kell az egyetemekre való bejutás lehetőségét, valamint az egyetem sikeres elvégzésének feltételeit.

10. A speciális képzésmódot igénylő, hátrányos helyzetű diákok oktatási intézményeitől ne vonják el a támogatást, illetve az eddigi elvonásokat kompenzálják.

11. Szükség van a szakmunkásképzés nyugati mintára történő átalakítására, perspektívára a szakmunkás létben, hogy ez reális alternatívája legyen a főiskolai és egyetemi képzéseknek.

12. A minőségi köz - és felsőoktatás érdekében követeljük a tanárok és oktatók korrekt bérezését és a megfelelő munkakörülmények biztosítását.

13. Követeljük a 21. század munkaerő-piaci sajátosságait figyelembe vevő életpálya tervezést és pályaválasztást érdemben segítő, támogató közép- és felsőfokú oktatást.

Mindezeket a demokratikus alapelvek, az esélyegyenlőség, a tudáshoz való hozzáférés szabadságának és a társadalmi mobilitás védelmében fogalmaztuk meg.

Pécs, 2012. december 20.



2012. december 14., péntek

Támogató nyilatkozat


A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete támogatja a középiskolákban és a felsőoktatásban tanuló diákokat a felvételi keretszámok drasztikus csökkentése, a horribilis költségekkel járó továbbtanulás rendszerének bevezetése elleni megmozdulásaikban.
Pedagógusokként büszkék vagyunk azokra a fiatalokra, akik világosan és markánsan kifejezik véleményüket és cselekszenek is annak érdekében, hogy Magyarországon lehetőségük maradjon eladósodás nélkül azoknak is tanulni a felsőoktatásban, akik nem gazdag szülők gyermekei.
A Kormány egyszerre veri szét a közoktatást és a felsőoktatást. Megszűnnek az iskolák szabad szellemi műhelyként működni. A bevezetendő tantervutasításos rendszer, amely a rendszerváltás előtt már bebizonyosodott, hogy alkalmatlan a színvonal emelésére, ugyanakkor alkalmas arra, hogy az oktatás azonos szintre kerüljön, azonosan alacsony szintre. A Kormány nemcsak a felsőoktatásba jutást nehezíti meg, hanem a gimnáziumokban történő továbbtanulást is, arra hivatkozva, hogy kevés a szakmunkás Magyarországon. Csakhogy a szakképzés átalakításával nem sikerült a hiányszakmák felé terelni a tanulókat, ugyanakkor azzal, hogy a szakképzésben drasztikusan csökkentett óraszámban tanulhatók a közismereti tantárgyak, lehetetlenné válik szakképző iskolákból a felsőoktatásba jutni.
Pedagógusokként nem tűrhetjük tétlenül, hogy tehetséges, szorgalmas, ámde nem tehetős diákjaink esélytelenek legyenek arra, hogy hazájuk felsőoktatási rendszerében tanuljanak évtizedekig tartó eladósodás nélkül. Nem nézhetjük passzívan, hogy legjobbjaink sorra elhagyják az országot, nem kalandvágyból, hanem hosszútávon, megélhetési céllal, és immár azért, hogy megfizethető felsőoktatáshoz jussanak!
Szülőként, felelős állampolgárként is támogatjuk a diákok küzdelmét az igazságtalan és az ország gazdasági fejlődése szempontjából is rendkívül káros oktatáspolitikai irány megváltoztatása érdekében!
Esélyegyenlőséget! Minőségi oktatást! Perspektívát a fiatalok és gyereket nevelő családok számára!
Ezúton fordulunk a szülőkhöz. Kérjük, szervezeteikkel és magánszemélyként egyaránt támogassák gyermekeiket akcióikban! Fogjon össze az egész társadalom az oktatás érdekében!

Pécs, 2012. december 14.

                                                                                      Nagy Erzsébet  ügyvivő

2012. december 3., hétfő

MUNKAHELY- ÉS NYUGDÍJVÉDELMI AKCIÓPROGRAM 1.0

A Baranya Megyei Szakszervezetek Akcióegységével közösen
rendezvénysorozatot szervezünk a közös munkavállalói érdekek, az
összefogás és munkavállalói szolidaritás jegyében.
Arra kérek MINDENKIT, pedagógust, technikai dolgozót, a közoktatásban
érintetteket (szülőket, nagykorú tanulókat), hogy minél többen vegyünk

részt ezeken az eseményeken:

- 2012. december 04-én 18:00 Pécs, Szent Borbála szobor Borbála napi
demonstráció a bányászok helyzetének rendezéséért (Budai vám, Tesco)

- 2012. december 12-én 17:00 Pécs, Nevelési Központ körül Csendes
gyertyás demonstráció a közoktatási intézmények és az abban dolgozók
helyzetének rendezése érdekében (az államosítás miatt szétszedendő
intézményekben folyó oktató-nevelőmunka, az iskolák által kínált
programok és az oktató-nevelőmunka színvonala a tét) Az ANK tehát e
tekintetben szimbolikus helyszín, valamennyi intézményről szól a
rendezvény. Legyünk minél többen, akik gyertyával körbeálljuk az
intézményt (gyülekezés fél 5-kor az ANK Kollégiuma előtt)!

- 2012. december 14-én 18:00 Pécs, Jókai u. 8.(Pollack kollégium
kupolaterme) Fórum a foglalkoztatásról
- 2012. december 15-én "Tele puttony, tele tál" Pécs, Irgalmasok
temploma előtt Ételosztás és adománygyűjtés a rászorulóknak
Az adományokat idén a Magyarmecskei Óvoda és Általános Iskola gyerekei
részére gyűjtjük.

A gyűjtés folyamatosan történik, hétfőn és szerdán
du. 4-től a PDSZ irodába (Pécs, Rákóczi út 24. Iparosház) is várjuk a kinőtt gyerekruhákat, játékokat,
tartós élelmiszereket! Tavaly rengeteget szedtünk össze, reméljük,
idén is sikerül.

Kérem, ezt a hírt osszátok meg ismerősökkel, kollégákkal!


Klikkelj az alábbi linkekre:

2012. december 2., vasárnap

Felszólítólevél bankszámlakezelési költségtérítés ügyében - Add tovább és oszd meg!

Ezt minden jelenlegi és volt közalkalmazottnak érdemes letölteni és aláírni. Akik egy munkáltatóhoz tartoznak, ill. tartoztak, csoportosan is aláírhatják a levelet, amelyet célszerű érkeztetve átadni, vagy tértivevényes ajánlott levélben feladni. Ennek célja, hogy a Kúria döntéséig a költségtérítési igény ne évüljön el. Akinek időközben megszűnt a közalkalmazotti jogviszonya, értelemszerűen a 2010. januári és és a jogviszony-megszűnésig terjedő időre szóló igényt tud érvényesíteni, ennek megfelelően az alábbi szövegben a dátumot módosítania kell. A felszólító levelet jogutódlás esetén a jelenlegi munkáltatónak kell küldeni, jogutód nélküli megszűnés esetén, keressék irodánkat (7623 Pécs, Rákóczi út 24. Iparosház első emelet tel/fax: 72/227-018)


………………………………………………………………..

 

………………………………………………………………..

munkáltató részére

 

Tisztelt Intézményvezető!

 

Alulírott, munkavállalók az alábbi kéréssel fordulunk Önhöz:

 

A Kjt. 79/A. § (1) bekezdése szerint „a közalkalmazottat az e törvény 60-79. §-a alapján megillető illetmény kifizetése a közalkalmazott által meghatározott fizetési számlára történő átutalással, fizetési számla hiányában pénzforgalmi számláról történő készpénzkifizetés kézbesítése útján történik.”

 

A (2) bekezdés alapján „az illetmény fizetési számlára történő átutalása és egyszeri felvétele, illetve az illetmény-kifizetés a közalkalmazott részére költségtöbbletet nem okozhat.

 

Ezen jogszabályi rendelkezésekből következően az illetményünk bankszámlára történő utalásával, illetőleg annak egyszeri felvételével felmerülő költségeket a munkáltató köteles megtéríteni.

 

Tekintettel arra, hogy a munkajogi igények elévülési ideje 3 év, a költségek megtérítése ezen időszakra visszamenőleg is kérhető.

 

Tudomásunk van arról, hogy a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2009. október 22-i Közgyűlésére dr. Páva Zsolt polgármester úr előterjesztésében határozati javaslat került benyújtásra arról, hogy a közalkalmazottak részére a bérek bankszámlára történő utalása miatti többletköltségek ellensúlyozására az intézmények kötelesek költségvetésükbe betervezni 8.000,- Ft/fő bruttó összeget meg nem haladó értékű ajándékot, melynek juttatására 2 egyenlő részletben, első alkalommal március 15-e és 31-e között, második alkalommal szeptember 16-a és 30-a között kerülhet sor.

 

Álláspontunk szerint az Önkormányzat ezzel elismerte, hogy a bérek bankszámlára történő utalásával és annak egyszeri felvételével legalább évi 8.000,- Ft többletkiadása keletkezik az érintett közalkalmazottaknak.

Erre figyelemmel a költségek megtérítése iránti igényünk előterjesztése során mi is ezt az összeget vesszük alapul, de egyben fenntartjuk jogunkat arra, hogy az ezen összeg feletti költségeink megtérítését is igényeljük.

 

A fentiek alapján ezennel

 

f e l s z ó l í t j u k

 

a munkáltatót arra, hogy a 2009. november 1. napjától 2012. november 1. napjáig terjedő időre 15 napon belül fizessen meg a részünkre a Kjt. 79/A.§ (2) bekezdése alapján fejenként 24.000,- Ft költségtérítést.

 

Pécs, 2012. ……………………………..napján

 

Tisztelettel:

Időközi "jelentés" a sztrájkbizottság munkájáról


Eddig ennyire - és nem többre - jutottunk:
Nincs megegyezés
- a béremelés kérdésében
- az új munkaszervezésnek nevezett pedagógus többletteherrel kapcsolatos jogszabályi szakasz eltörlése kérdésében
- az állami fenntartásba vétel visszavonásában,
azaz a sztrájkbizottság követelései egyetlen pontban sem teljesültek.
Ami fontos részeredményként értékelhető: a pedagógusok - óraszámemelést és a heti 32 órában többletdíjazás nélkül elrendelhető helyettesítés is lehetővé tevő - munkaterheléséből ne következzék, hogy az új fenntartó nem heti 22 órával számolja a pedagógus létszámokat. Az álláshelyek megőrzését szolgálja az a megállapodás is, amely a létszám számításánál a tanulócsoportok átlaglétszámából indul ki. A kormányoldal ugyanakkor elzárkózott attól, hogy a többletdíjazás nélkül ellátandó helyettesítéseket vegyék ki a heti 32 óra alatt elrendelhető munkavégzések közül. A minisztérium közleményéből látható, hogy nem  támogatta a Kormány azt a szakértői bizottsági javaslatot sem, hogy a pedagógusok heti 22 órája fölött elrendelhető további heti 4 óra csak különösen indokolt esetben, az intézmény működőképességének megőrzése érdekében legyen igénybe vehető.
A sztrájk megszervezésének kérdésében komoly nézetkülönbség alakult ki a PSZ és a PDSZ képviselője között. A PDSZ mind jogi alapon, mind a sztrájkban érintettek többségének véleménye szerint azt az álláspontot képviselte, hogy a nevelési-oktatási intézmények nem tartoznak abba a körbe, amelyet a sztrájkról szóló törvény a sztrájk alatti elégséges szolgáltatás biztosítására kötelez. Ezért a PDSZ képviselői – tekintettel arra, hogy előzetes tájékozódásunk eredménye szerint mind a pedagógusok, mind azok, akik e kérdésben állást foglaltak, köztük szülők, nagyszülők, a felügyelet nélküli sztrájkot tartják eredményre vezetőnek – a gyermekfelügyelet nélküli sztrájk mellett érveltek. A szakértői bizottságban a PSZ képviselője ragaszkodott a sztrájk idején biztosítandó gyermekfelügyelethez. Nagymértékben ez vezetett ahhoz a helyzethez, hogy e kérdésben megállapodás nem született. Maradt tehát a kérdés jogi úton történő megoldása. A jogorvoslati út tekintetében azonban akadály az, hogy az az ország egyes munkaügyi bíróságai eltérően dönthetnek a sztrájk alatti még elégséges szolgáltatás szükségességének kérdésében. Ezt kívánja áthidalni, hogy a Kormány a szakszervezetekkel együtt fordul bírósághoz.