2013. április 12., péntek

LEX PDSZ

Frissítés: A "minimális ellátási szint"-re vonatkozó javaslatot végül kivették a törvénytervezetből. Köszönjük mindazoknak, akik ebben eljártak akár módosító indítvány benyújtásával, akár sajtózással, ill. a tervezett javaslat visszavonásával!


A Michl József képviselővel beadatott köznevelési törvény-módosító javaslat http://www.parlament.hu/irom39/10571/10571.pdf kapcsán rájöttünk arra, hogy mi volt a célja annak, hogy rávegyék  Mendrey Lászlót arra, hogy tárgyaljon még kicsit eredménytelenül:
az, hogy gyorsan belevegyék a törvénybe az ún, "minimális ellátási szint" kötelezettségét. Ezzel azt akarják elérni, hogy sztrájk idején minden intézményben legyen kötelező a gyerekfelügyelet, sőt még ennél több is. A felmérésekből lehet tudni, hogy a sztrájkolni hajlandó pedagógusok elsöprő többsége (90% fölötti volt a szavazatok aránya a felméréseink során), az intézménybezárós, kemény sztrájkot tartja hatékonynak, a gyermekfelügyelet biztosítása mindenütt nem sztrájk, hanem csak bohóckodás, mivel a munkabeszüntetés akkor éri el a célját, ha a mindennapokban fennakadást okoz. Na, ezt szeretné a tervezettel az Emmi kivédeni. Felismertük azokat a mondatokat, amelyeket Thaisz Miklós átküldött a PDSZ-nek, amelyben leírta, hogy a minisztérium hogyan értelmezi a még elégséges szolgáltatást, amelyet szerintük a sztrájk idején biztosítani kell. A PDSZ ezt nem fogadta el, ezért is van most folyamatban per.
A törvényjavaslat 7. §-a szerint bevezetnék az ún, minimális ellátási szintet, amelyet minden intézménynek biztosítani kell.
Ezek a következők:
- a gyermekek, tanulók felügyelete,
- a gyermekek, tanulók étkeztetése,
- a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók körében az egész napos felügyelet és étkeztetés,
- az egészségügyi ellátás megszervezése,
- az orvosi előírás szerinti gyógyszerezés.
"A nevelési-oktatási intézmény vezetője — a fenntartó egyetértésével — a nevelési-oktatási intézményben foglalkoztatott pedagógusok legalább felének a munkából történő kiesése esetén engedélyezhetné az éves munkaterv alapján az adott tanítási, foglalkozási napra eső tanítási órák és egyéb foglalkozások elmaradását." (pl. pedagógussztrájk esetén ugyebár).
Az Emmi által kieszközölt újabb időhúzás a tárgyalások újraindításával kecsegtetéssel tehát nem másra jó, mint arra, hogy ezt a törvénymódosítást minél előbb keresztülverjék annak érdekében, hogy ne tudjuk megszervezni a sztrájkhajlandóságot mutató pedagógusok többségi véleményének megfelelő "kemény" sztrájkot.