2012. május 31., csütörtök

Beszámoló az Önkormányzati Érdekegyeztető Fórum 2012. május 31-ei üléséről

Illetmények bankszámlára utalásának költségtérítése
A mai ÖÉF-en első napirendi pontként tárgyaltuk az illetmények bankszámlára utalásának költségtérítése ügyében született jogerős ítélet kapcsán a valamennyi volt és jelenlegi közalkalmazottat érintő elmaradt kifizetések ügyét. Az Önkormányzati Oldal egyik tagja, Hoppál Péter elismerte, hogy 2010. január 1-jétől jár az elmaradt költségtérítés (ugyancsak ő viszont vitatta a 2012-es jogosultságot, ez azonban a jogerős ítélettel nem egyeztethető össze). Azt kértem, hogy ennek megfelelően fizessék ki mindenkinek az elmaradt összegeket két és fél évre visszamenőleg (azoknak is, akiknek időközben megszűnt a közalkalmazotti jogviszonyuk). A jegyzői válasz az volt, hogy megvizsgálják az ítéletet és nem zárják ki, hogy a Kúriához fordulnak (mi is ezt tesszük, csak ellentétes okból), ezért azt javasolta, hogy várjuk meg a Kúria ítéletét, de be kívánják tartani az ígéretet. A 3 éves elévülési idő miatt kértem, hogy állapodjunk meg előre abban, hogy a Kúria számunkra pozitív döntése esetén 2010. január 1-jéig visszamenőleg biztosítsa a fedezetet az önkormányzat. Végül abban maradtunk, hogy az általam szóban előadott javaslatra 30 napon belül kapunk választ (én kértem, hogy ez még a szabadságolások előtt történjen meg). Lovász István jegyző az elévülés elkerülésére megemlítette, hogy egy már folyamatban lévő eljárás esetén nincs elévülés. Ez most csak az én esetemben áll fenn, hiszen én pereltem. Ezért amennyiben késni fog az alpolgármesteri ígéret a kifizetésre, vagy netán más tartalmú levelet kapunk, mindenkinek küldünk egy levélmintát ahhoz, hogy az elévülést el tudjuk kerülni (ezt még a PDSZ jogászával egyeztetjük).

Pécsi közoktatási intézmények egyházi fenntartásba adása
Az egyházi fenntartónak történő átadással kapcsolatban tájékoztattak bennünket (az ülés alatt kérésünkre kiosztották az írásos anyagokat), hogy megvan a fenntartói jog átadásával és az intézménymegszüntetésekkel kapcsolatos, fejlesztési tervre épített szakvélemény, amelyet a kormányhivatal küldött meg az önkormányzatnak, és elkészült a független szakértő szakvéleménye is. Mindkét intézményben az összes véleményező testület (nevelőtestület, szülök közössége és diákönkormányzat) támogatta az átadást. A szerződések részletes vitájában kértük, hogy az intézmények esetleges visszaadása esetén a szerződésbe kerüljenek be a további működtetéssel, valamint a dolgozók továbbfoglalkoztatásával (közalk. jogviszony helyreállítása) kapcsolatos garanciák, kerüljön ki a pótlékok alapbérbe olvasztása, amely azt eredményezhette volna, hogy nem növekednek a bérek a magasabb fokozatba lépésnél (az egyházi intézményekben is meg kell adni a Kjt. szerinti legkisebb illetménynek megfelelő bért). A fenti garanciák hiányoztak a katolikusoknak történő átadás dokumentumaiból. Azt ígértem, hogy amennyiben ezek beépülnek a szerződésekbe és az érintett közalkalmazottak a későbbiekben sem látják úgy, hogy az átadással érdekeik sérülnek, a PDSZ nem tesz jogorvoslati lépéseket, magyarán nem támadja meg az amúgy ezer sebből vérző átadást (nincs az új intézmény alapításához működési engedély, amelynek szintén május 31. a határideje, nem volt jogszerű a véleményeztetés a Széchenyiben, mivel ott az albizottsági állásfoglalásnak megfelelően az egyeztetett anyagot kellett véleményeztetni, ennek megismerésére pedig nem állt rendelkezésre a törvényben előírt 15 nap).
Azt tudom röviden írni, hogy bejött a papírforma, az Önkormányzati Érdekegyeztető Fórum után, amely kb. 10 perccel az Oktatási és Kulturális Bizottság ülése előtt ért véget, a felek gyors egyeztetésbe kezdhettek, mert a 11 órakor kezdődött OKUBI ülésen már a módosított előterjesztéseket adták elő, elfogadva valamennyi szakszervezeti kérést. A 16 órakor kezdődő közgyűlésre már a módosított előterjesztés kerül be. Vélhetőleg addig tisztázódik a Széchenyiben átadandó közalkalmazottak létszáma is.
Aki tud, kérem, azért menjen el a Közgyűlésre, de legalábbis az érintett intézményekből valaki legyen ott, mert nekem az OKUBI ülés után el kellett utaznom. Csak remélni merem, hogy a helyzethez képest elég sikeresek voltunk az érdekegyeztetésben.
Nagyon köszönöm az átadásban jártas kollégám, Csikósné Divják Mária, a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete képviselőjének segítségét (az ÖÉF-en mellettem ülő, igen aktív hölgy). Szerintem együtt, főképpen az ő tapasztalatait hasznosítva, a lehető legjobb megoldást sikerült kihozni ebből az elég problémás ügyből.
Talán azok, akik ott voltak az ülésen, el tudják mondani a kollégáknak, hogy miért érdemes szakszervezeti tagnak lenni, egyáltalán szakszervezetet működtetni egy munkahelyen. Ezután szerintem a következő nagy feladat lesz egy jó kollektív szerződés összehozása, mivel a Munka törvénykönyvéről sok minden elmondható, de az nem, hogy munkavállalóbarát lenne.

                                                                                                                   Nagy Erzsébet

2012. május 22., kedd

Tüntetés Budapesten június 3-án 12 órától a Szalay utcában



Tisztelt Kollégák, Kedves Barátaink!
A pedagógus társadalom és a magyar közoktatás olyan helyzetbe került, ami tovább nem tolerálható. Elfogyott a hitele az ígérgetéseknek, elfogyott a türelmünk, s nem utolsósorban elfogyott a pénzünk.
A közoktatás és szereplőinek mindennapjai méltánytalanok, elfogadhatatlanok, méltatlanok hivatásunkhoz, méltatlanok egy uniós országhoz.
A fenntartás körüli káosz, a politikai szándékok mentén megszavazott jogszabályok, az állandó forráskivonások is jelzik, határponthoz érkeztünk.
Eddig, és ne tovább!
Annak érdekében, hogy követeléseinknek érvényt szerezzünk, mindenkire szükségünk van!
Mindenkit várunk június 3-án délben, a Szalay utcában, Pedagógus napi demonstrációnkon!
 Követelések: 20%-os illetrményemelés, a köznevelési és a szakképzési törvény hatálybaléptetésének elhalasztása


A tüntetés plakátja itt:
http://www.pdsz.hu/_Media/documents/Plak%C3%A1t-t%C3%BCntet%C3%A9s%202012.pdf

Facebook: http://www.facebook.com/events/314656461941902/