2012. szeptember 2., vasárnap

Ez egy olyan ország, ahol a belügyminiszter oktatáspolitizál...


Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Oktatási Államtitkársága nincs egyedül. A belügyminiszter ismét fontosnak tartotta, hogy megszólaljon a köznevelési törvényben foglaltak minél szélesebb körű teljesülése érdekében. Néhány hónapja a rendőrség (Pintér Sándor „territóriuma”) jogot kapott (szerzett??)  arra, hogy ezután a csellengő diákokat „bekísérje” az iskola igazgatójához. Törekvés észlelhető rá, de egyelőre lezáratlan a kérdés, hogy rendbontások esetén a rendőrség felléphessen  az iskolában.
S most itt a legújabb… P.S. fontosnak érezte, hogy a –szintén fennhatósági körébe tartozó – polgármestereket  levélben instruálja annak érdekében, hogy a mindennapos testnevelés minél alaposabban megvalósuljon.   
„Ennek biztosítása érdekében a testnevelés foglalkozásokat minden intézményben szigorúan tartsák meg, testnevelés óra ne maradjon el. A pedagógusok munkájának támogatására az intézmény-vezetők és az intézmény-fenntartók külön figyelmet szenteljenek. Külön felkérem Önt, mint intézmény-fenntartót, hogy tornaterem és felszerelés időszakos hiányában is tegyék lehetővé a gyermekek testnevelési órájának színvonalas megtartását. Kérem továbbá, hogy a törvény előírásainak betartását megfelelő rendszerességgel ellenőrizzék, illetve ellenőriztessék”
Arról most ne essék szó, hogy a mindennapos testnevelés gyakorlata milyen célokat szolgál. Arról se, hogy bevezetésének, teljesítésének megvannak-e a feltételei. Nota bene, most az sem fontos, hogy voltak-e a bevezetés megvalósíthatóságát firtató hatásvizsgálatok.
Szólnunk kell azonban arról, hogy milyen üzenete van a belügyminiszter levelének!  Fogadjuk el, hogy jó szándékkal segíteni próbál, egy az Oktatási Államtitkárság számára fontos kérdésben.
Lépése azonban hibás. Erősíti azt a gyakorlatot, mely rendpárti fellépéssel próbál igazodást teremteni a mindennapjainkban.
A közoktatás sikere mindent felülíró prioritás. Pintér Sándor csúcsminisztériumának nincs hozzá köze, s ez így van jól. Ennek tiszteletben tartása mindannyiunk eminens érdeke! 

Budapest, 2012. szeptember 1.

                                                                              Mendrey László elnök, PDSZ


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.