2011. április 15., péntek

Közmeghallgatás, átszervezés

Ma a pécsi önkormányzati közgyűlés döntött arról, hogy jövő csütörtökön, ami már a húsvéti szünet idejére esik, délelőtt 9-11-ig közmeghallgatás lesz az intézményátszervezések témájában. Ugyan ez a nap a pedagógusoknak tanítás nélküli munkanap, de a szülőknek és más érdeklődőnek munkanap, amikor többségük dolgozik. Megint egy olyan látványintézkedésről van tehát szó, amely arra szolgál, hogy elmondhassák, még közmeghallgatás is megelőzte a döntést. Az időpontválasztással az is a gond, hogy nem valószínű, hogy az aznap elhangzott érvek alapján a városi döntéselőkészítő testületek (szakbizottságok, frakciók) érdemben megtárgyalják a közmeghallgatáson elhangzott javaslatokat és érveket. Ti. még aznap a közgyűlés döntene az iskolaátszervezésekről. Mindezek ellenére kérjük, hogy mozgósítsátok a kollégákat és az érintett szülőket, érdeklődőket, hogy vegyenek részt a közmeghallgatáson, ha módjuk van rá! 
A közmeghallgatás a városházán, a közgyűlési teremben lesz. 
A közmeghallgatás szabályai (http://eugyintezes.pecs.hu/static/tempPdf/07ren17_110318.pdf): 
"/ Az ülésen felszólalhatnak:
a település választópolgárai
a helyben érdekelt szervezetek képviselői.
/7/ A felszólalás tárgyköre közérdekű kérdés vagy javaslat lehet. Egyedi, hatósági ügyben az ülés elnöke nem 
adhat szót.
/8/ A felszólalások egyenként az 5 percet nem haladhatják meg.
/9/ Az ülésen elhangzott közérdekű felszólalásokat a 
Közgyűlés értékeli. Amennyiben az azonnali válaszadásra, intézkedésre nincs lehetőség, a Közgyűlés kijelöli azt a fórumot vagy személyt, amely vagy aki az 
elhangzott felszólalások tartalmát megvizsgálja és a 
szükséges intézkedést megteszi.
/10/ A felszólaló részére a vizsgálat eredményéről, a szükséges intézkedés kezdeményezéséről 30 napon belül a 
polgármester írásban ad választ.
/11/ A közmeghallgatások értékeléséről, a szükséges intézkedésekről a lakosságot a helyben szokásos módon 
(36. §  /11/ bekezdés értelemszerű alkalmazásával ) tájékoztatni kell."

A közgyűlés elvetette ugyanakkor a közalkalmazottak cafetéria-juttatásának visszaállításával kapcsolatos javaslatot (a részletek itt: http://pecsiriport.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=1636&Itemid=11 és itt: http://www.pecsinapilap.hu/cikk/Kozmeghallgatas_lesz_cafeteria_nem/47379 olvashatók). Láthatóan nem zavarta a többséget alkotó politikusokat, hogy sem ragyogó életpálya, sem béremelés nincs kilátásba helyezve a közalkalmazottak számára, elbocsátások, nyomorbérek, óraszámemelés viszont annál inkább) Éppen ezért sajnos semmi sem indokolja, hogy az eddigi aláírásgyűjtéssel leálljunk, amely nemcsak az átszervezések, hanem a közalkalmazottak helyzetének témájában történő közmeghallgatás összehívásának kezdeményezéséről is szól. Kérjük, hogy továbbra is gyűjtsétek pécsi választópolgárok aláírásait! Mellékelem újból az ívet, amelyen folytatható a gyűjtés. Hétfőtől az utcán is folyik az aláírásgyűjtés (naponta Konzumnál a kertvárosi buszok megállójában és a Csontváry u-i Spar előtt fél 4  és fél 6 között elhelyezett standokon). Aki vállalna standolást, kérjük, jelentkezzen! 

Délután ülésezett az Oktatási Albizottság, amely egy meglehetősen furcsa anyagot, láthatatlan módosító indítványokat tűzött napirendjére. Az előterjesztés ugyanis az intézményátszervezésekről beérkezett vélemények zanzásított változatát tartalmazta egy olyan állásfoglalási javaslattal, hogy majd a referatúra készítsen közgyűlési előterjesztést. Számomra továbbra sem érthető a szóbeliségnek ez a fura előnyben részesítése, ti. mikor rákérdeztem, hogy akkor mi is folyik itt, mikor ismerjük meg a módosításokat, Bognár László, az albizottság elnöke, ismertette a javaslatokat, amelyek láthatóan nem ott, a vitában (ilyen valójában nem volt) érlelődtek ki, hanem már előtte kialakultak. Nem kaptunk ugyanakkor választ arra, hogy mi lesz az intézkedések létszámokkal kapcsolatos következménye (konkrét kérdésemre annyi elhangzott Staub Ernő részéről, hogy a Hajnóczy Kollégium esetében, ha átveszik Matyi Dezsőék a Türr. i. u-i épület 4.emeletét, akkor az intézményvezető által jelzett létszámbővítésre szükség lesz, ha nem, akkor az eredetileg az intézményvezetővel egyeztetett létszámmal számolnak). Nem jött válasz arra sem, hogy mit takar a sajtóban szellőztetett 250 fős leépítés, de az átszervezés költségvetési és szakmai hozadékáról sem. Hári József kolléga, jelenleg Fidesz-KDNP képviselő előadta a régi nótát a tíz éve csökkenő tanulólétszámról és az elmaradt intézkedésekről. Nem tudom, hogy a kolléga azt vajon nyomon követte-e eddig, hogy minden évben az indítható osztályokhoz szabták a pedagóguslétszámot, következésképpen a tíz éve csökkenő tanulólétszámokkal előjönni leépítésügyben igencsak alaptalan. Az intézmények átszervezése tárgyában pedig olyan anyaggal, amely a döntés hozadékát elemezné, egyáltalán, nyomokban tartalmazná, még nem állt elő a városvezetés. 
Az albizottság állásfoglalása szerint nem nyúlnak a Török István utcai intézményegységhez (ez mindenképpen üdvözlendő), a Mátyás Király utca iskola egyházi fenntartásba adásáról pedig tovább tárgyalnak (Staub Ernő elmondta, hogy a sajtóhírrel ellentétben nem lépett vissza az Evangélikus Egyház, csak óvatos), és ez azt jelenti, hogy ha nem veszi át az iskolát az egyház, akkor sem szünteti meg az intézményegységet és ott folyik tovább az ének-zene tagozat működtetése, ez is pozitívum. 
A Felsővámház utcai iskola ügyében változatlanul az az álláspontjuk, hogy megszüntetik az intézményegységet. Hogy ez miért ilyen kiemelten hasznos akár szakmai, akár gazdasági szempontból, hogy miért érdektelen, hogy az ide járó tanulók zömében olyan hátrányokkal küzdenek, amelyeket a másik iskolában nem, vagy alig tudnak kezelni, de az oktatás jelenlegi színvonala sem lesz garantált a fogadó iskolákban, nem sikerült az albizottság tagjainak kifejteni. 
Az Anikó utcai intézményegység indíthat első osztályt a szóban előadott módosító javaslat szerint, így a felmenő rendszerben történő megszüntetés indulódátuma a 2012/2013. tanév lett. A német nemzetiségi oktatást pedig továbbra is a Megyervárosi Iskolában biztosítanák (azaz iskolaközponton belüli átcsoportosítással). 
A Széchenyi Gimnázium a Pécsi Sport Nonprofit Zrt-vel kötendő együttműködési megállapodás megkötésére 2012. január 31-ig kapna időt. 

Kedden (19-én) 14 órától lesz szintén a városházán az ÖÉF (Önkormányzati Érdekegyeztető Fórum), amelynek ülése szintén nyilvános. Itt a költségvetés végrehajtása napirend keretén belül előadjuk, amiről korábban is küldtem anyagot, nevezetesen, hogy az intézményeken - a közalkalmazottak személyi juttatás előirányzatában - bőven megspórolták azt a pénzt, ami az idei cafetériához szükséges volna. Megint mi, közalkalmazottak bűnhődünk a felelőtlen gazdálkodás miatt. Az ÖÉF-en a PDSZ ismét javaslatot tesz a pénzmaradvány cafetéria-juttatásra és bankszámlakezelési kompenzációra történő felhasználására. 

Még egy utolsó információ: Május elsején a városban és a megyében működő szakszervezetekkel közös demonstrációt szervezünk annak kifejezésére, hogy elegünk van a dolgozókat érő megszorításokból, a rendkívül aránytalan teherviselésből. Erre MINDENKI részvételére számítunk. Részletek később...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.