2011. április 29., péntek

Reprezentativitás - halasztva?

A szakszervezeti reprezentativitás felmérésével kapcsolatban több probléma merül fel. Egyrészt, a munkáltató nem kutakodhat a munkavállalók szakszervezeti hovatartozása iránt, ugyanakkor a munkáltató képviselőjének kellene aláírásával hitelesíteni olyan adatokat, amelyeket ellenőrizni valójában nincs joga. A Magyar Államkincstár adatbázisa kizárólag azokat tartja nyilván, akik tagdíjukat illetményükből történő átutalással fizetik, a csekken fizetőkét nem. A MÁK nyilvántartása ráadásul számos hibát tartalmaz, és messze nem arra szolgál, hogy abban a munkáltató arról kutakodjon, hogy ki melyik szakszervezet tagja. A jelenlegi rendszerből viszont ez a gyakorlat következik. 
Ezt a problémát a jelenlegi jogszabályi környezetben úgy lehet feloldani, ha a szakszervezet tagnyilvántartását kezelő iroda ad hivatalos igazolást a taglétszámról, amelyet a munkáltató köteles elfogadni, ill., ha az adatok valósságában kételkedik, munkaügyi bírósághoz fordulhat. 
Ehhez kapcsolódik még egy gond: a Munkaügyi Kapcsolatok Információs rendszerének adatgyűjtő portálja még mindig nem működik, tehát határidőre nem lehetséges az adatközlés. 

Honlapjukon az alábbiak olvashatók: 


Tisztelt felhasználók !
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a "Közalkalmazotti szakszervezeti taglétszám elektronikus adatgyűjtő rendszer" technikai okok miatt nem üzemel.
A hiba elhárítását és a rendszer aktiválását követően 30 napig lesz lehetőség az adatszolgáltatásra.
A rendszer indításának napjáról az oldalon a későbbiekben tájékoztatjuk Önöket. Szíves türelmüket és megértésüket köszönjük.
Az MKIR rendszer üzemeltetője”


Ugyan a fenti közlemény nem jogforrás, mégis az a javaslatunk, hogy minden munkahelyen figyeljétek a fenti oldalt, és az addig megérkezett igazolás alapján végezzétek el az adatszolgáltatást, amint az adatgyűjtő rendszer portálja működik. 

A szakszervezeteknek fontos feladata a reprezentativitás szabályainak újratárgyalása, mert az a jelenlegi formában a célnak nem felel meg, viszont felesleges viszályt kelthet a munkahelyeken, nem beszélve arról, hogy a Munka törvénykönyvében biztosított szabályokkal nem egyeztethető össze. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.