2011. július 1., péntek

Akcióegység: 50 szakszervezet összefogott

Forrás: http://www.szakszervezetek.hu/index.php/hirek/3227-akcioegyseg-50-szakszervezet-oesszefogott



Akcióegység: 50 szakszervezet összefogottPDFNyomtatásE-mail

Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)   
       2011. június 30. csütörtök, 22:49
Az akcióegység tagjai a munka világát érintő kedvezőtlen kormányzati döntések, az alkotmányos jogok elvesztése, a nyugdíj- és az érdekegyeztető rendszer totális szétverése ellen tiltakoznak, - közölték csütörtökön este a Szakszervezetek.hu-val.

Akcióegység alakult csütörtökön mintegy ötven szakszervezete részvételével; az érdekképviseletek megállapodtak abban, hogy szeptember 29-től különféle akciókat, valamint sztrájk- és demonstrációsorozatot indítanak, ha a kormány nem egyeztet velük a munka világát érintő változtatásokról.

    Az akcióegység tagjai a munka világát érintő kedvezőtlen kormányzati döntések, az alkotmányos jogok elvesztése, a nyugdíj- és az érdekegyeztető rendszer totális szétverése ellen tiltakoznak - közölte hírportálunkkal a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ), amely a délutáni egyeztetés házigazdája volt.

    Az egyeztetésen ott volt az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), valamint a LIGA Szakszervezetek.

    Az esti órákban elfogadott közös „kiáltványhoz” a helyszínen csatlakozott 50 szervezet: Kiáltványhoz már csatlakoztak: Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ), Bőripari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ), Civil Kontrol - EMD, Civil Mozgalom, Démász Szakszervezete, Duna Televízió Dolgozói Szakszervezete, Duna Televízió Üzemi Szakszervezete, Egyesült Vilamosenergia-Ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ), Elektromos Szakszervezet, Élelmezésipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége (ÉDOSZ), EVDSZ-DUVISZ, EVDSZ-PADOSZ, Fővárosi Közlekedési Dolgozók Demokratikus Szakszrevezete (FKDDSZ), Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezete, Független Rádiós Szakszervezet, Gazdasági Szakemberek Szakszervezete (GSzSz), Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000), Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ), Húsipari Dolgozók Szakszervezete, Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége, Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsa, Magyar Televízió Gyártásvezetői Szakszervezete, MOL Bányász Szakszervezet, MTI Sajtószakszervezet, Nyomdaipari Dolgozók Szakszervezete (NyDSz), Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (PHDSzSz), Rádiós Dolgozók Szakszervezete, Rádiós Műszakiak Szakszervezete, Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete (RKDSz), Semmelweis Érdekvédelmi Szövetég, Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete (SZTDSZ), Távközlési Szakszervezet (TÁVSZAK), Teherfuvarozók Európai Szakszervezete, Televíziós Dolgozók Szakszervezete, Tiszántúli Villamosenergiaipari Szakszervezet, Városi Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (VKSzSz), Vasas Szakszervezeti Szövetség (VSzSz), Vasutasok Szakszervezete (VSZ), VSzSZ.

    Akcióegység hangolja majd össze a szeptember végi országos megmozdulásokat. Az akcióegységet Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke vezetésével operatív bizottság koordinálja, a tervezett konkrét lépésekről hamarosan egyeztetnek - áll a közleményben.

    A gyűlés résztvevői elfogadtak egy közös kiáltványt is, ebben  tiltakoznak az alkotmányos jogok csorbítása, a visszamenőleges hatályú jogalkotás ellen. Követelik, hogy a munkavállalók alapvető jogairól az Országgyűlés csak a szociális partnerekkel történő megegyezést követően döntsön, valamint hogy tartsák meg a korengedményes, korkedvezményes, előrehozott öregségi, özvegyi, rokkant- és a szolgálati nyugdíj intézményét.
   
    Követelik azt is, hogy a munka világát érintő kérdésekben a kormány egyezzen meg a munkavállalók képviselőivel. A kiáltvány szerint ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor 2011. szeptember 29-től határozatlan idejű összehangolt országos akcióba kezdenek. „A szervezett megmozdulások célja jogaink megvédése és a kormánnyal történő megállapodások kikényszerítése. Békés eszközökkel, jogainkkal élve, a törvényeket betartva akarjuk közös céljainkat elérni" - hangsúlyozzák az érdekképviseletek.













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.