2011. november 5., szombat

Beismerték, Hoffmann hazudott


hvg.hu
Twitter
2011.11.05., 13:01 Frissítve: ma, 12:57 36
A kormány által elfogadott köznevelési törvényhez kapcsolódik egy a nyilvánosság elől eltitkolt 40 oldalas háttértanulmány, amely többek között pedagóguselbocsátásokat, iskolabezárásokat, a tanárok munkaterhének növelését prognosztizálja - írta korábban az FN24. A dokumentum részletesen kifejti, mennyit spórol a törvény az iskolákból elbocsátott tanulókon, illetve azt is, hogy az értelmetlen spórolások mellett összességében több mint 700 milliárd forintos terhet ró a költségvetésre. Az oktatási államtitkár később közleményben cáfolta a dokumentum létezését, egy sajtótájékoztatón pedig kijelentette, az „olyannyira titkos, hogy én sem tudok róla”.
A csütörtöki oktatási bizottsági ülésre az államtitkár nem ment el, helyettesét küldte el maga helyett. Így Gloviczki Zoltánnak kellett az ezzel kapcsolatos igencsak kellemetlen kérdésekre válaszolnia - írja most az FN24. A bizottsági tagok rákérdeztek, mi igaz a titkos háttérszámításokkal kapcsolatban. Sőt, Hiller István előhúzta a táskájából a kormányelőterjesztésre készült anyagot, aminek részét képezte az a bizonyos 40 oldalas dokumentum is. Az előterjesztésen szerepelt Hoffmann Rózsa és Réthelyi Miklós aláírása is. Fekete-fehéren kiderült: nem mondott igazat Hoffmann Rózsa, amikor tagadta annak létezését - tette hozzá az FN24.
A hazugságot a beszámoló szerint Gloviczki Zoltánnak kellett megmagyaráznia, aki elismerte a dokumentum létezését. Az FN24 bizottsági ülésen részt vevő forrása szerint a helyettes államtitkár „elvörösödve próbálta menteni a menthetőt”. Elmondta, hogy az anyagot az Ecostat készítette a törvény alapján. Hoffmann Rózsa, amikor erről nyilatkozott, talán rossz választ adott – mondta Gloviczki.  
hirdetés
A melléklet előkerüléséről a Népszabadság is beszámolt. A lap szerint Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkárnak a csütörtöki ülésen nem volt könnyű dolga, ehhez képest egy ideig vitézül helytállt, következetesen kerülve a választ a záradék létezését firtató kérdésekre. Ám a meghallgatás egy pontján végképp kezelhetetlen helyzetbe került: egy ellenzéki képviselő csendesen letette Gloviczki asztalára a „nem létező” dokumentumot, rajta Hoffmann Rózsa és Réthelyi miniszter láttamozó aláírásával - idézte fel a történteket a lap.



Hiller István sajtótájékoztatója: 
  


Szakmai és érdekvédelmi szervezetek a törvénytervezetről:




Az Inforádióban Pokorni Zoltán:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.