2011. április 29., péntek

Reprezentativitás - halasztva?

A szakszervezeti reprezentativitás felmérésével kapcsolatban több probléma merül fel. Egyrészt, a munkáltató nem kutakodhat a munkavállalók szakszervezeti hovatartozása iránt, ugyanakkor a munkáltató képviselőjének kellene aláírásával hitelesíteni olyan adatokat, amelyeket ellenőrizni valójában nincs joga. A Magyar Államkincstár adatbázisa kizárólag azokat tartja nyilván, akik tagdíjukat illetményükből történő átutalással fizetik, a csekken fizetőkét nem. A MÁK nyilvántartása ráadásul számos hibát tartalmaz, és messze nem arra szolgál, hogy abban a munkáltató arról kutakodjon, hogy ki melyik szakszervezet tagja. A jelenlegi rendszerből viszont ez a gyakorlat következik. 
Ezt a problémát a jelenlegi jogszabályi környezetben úgy lehet feloldani, ha a szakszervezet tagnyilvántartását kezelő iroda ad hivatalos igazolást a taglétszámról, amelyet a munkáltató köteles elfogadni, ill., ha az adatok valósságában kételkedik, munkaügyi bírósághoz fordulhat. 
Ehhez kapcsolódik még egy gond: a Munkaügyi Kapcsolatok Információs rendszerének adatgyűjtő portálja még mindig nem működik, tehát határidőre nem lehetséges az adatközlés. 

Honlapjukon az alábbiak olvashatók: 


Tisztelt felhasználók !
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a "Közalkalmazotti szakszervezeti taglétszám elektronikus adatgyűjtő rendszer" technikai okok miatt nem üzemel.
A hiba elhárítását és a rendszer aktiválását követően 30 napig lesz lehetőség az adatszolgáltatásra.
A rendszer indításának napjáról az oldalon a későbbiekben tájékoztatjuk Önöket. Szíves türelmüket és megértésüket köszönjük.
Az MKIR rendszer üzemeltetője”


Ugyan a fenti közlemény nem jogforrás, mégis az a javaslatunk, hogy minden munkahelyen figyeljétek a fenti oldalt, és az addig megérkezett igazolás alapján végezzétek el az adatszolgáltatást, amint az adatgyűjtő rendszer portálja működik. 

A szakszervezeteknek fontos feladata a reprezentativitás szabályainak újratárgyalása, mert az a jelenlegi formában a célnak nem felel meg, viszont felesleges viszályt kelthet a munkahelyeken, nem beszélve arról, hogy a Munka törvénykönyvében biztosított szabályokkal nem egyeztethető össze. 


2011. április 26., kedd

Május 1: Találkozó fél 10-kor a Tudásközpont parkolójában a Balokánynál



Találkozunk május 1-jén az új Tudásközpont parkolójában fél 10-kor!

Lehet hozni táblákat, hangkeltő eszközöket és minél több ismerőst, családtagot!
Eddig soha nem jelezte annyi szakszervezet, hogy együtt részt vesz pécsi rendezvényen, mint ezen.
Íme a szakszervezetek listája:
Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete,
Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete,
Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete,
Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete Esztergár Lajos Alapszervezete,
Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete Pannon Filharmonikusok Alapszervezete,
Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége Baranya Megyei Szervezete Vasas Szakszervezet,
Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete,
Pedagógusok Szakszervezete,
Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete,
Autonóm Szakszervezeti Szövetség,
Független Demokratikus Szakszervezet - PK Zrt.,
Rendőr Szakszervezetek Védegylete,
Dél-Nyugat Magyarországi Rendőr Szakszervezet,
Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete,
Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete,
Bányász Dolgozók Szakszervezete,
Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000,
Húsipari Dolgozók Szakszervezete,
Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesülete,
Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet

Várunk MINDENKIT vasárnap fél 10-kor a Tudásközpont parkolójában, ahonnan indul a május 1-jei tüntető menet a dolgozók jogaiért, a megszorítások ellen.
Gyülekezés a Tudásközpont parkolójában (Balokánynál), majd végigvonulunk a Rákóczi úton és az Irgalmasok utcáján a Széchenyi térre

2011. április 15., péntek

Közmeghallgatás, átszervezés

Ma a pécsi önkormányzati közgyűlés döntött arról, hogy jövő csütörtökön, ami már a húsvéti szünet idejére esik, délelőtt 9-11-ig közmeghallgatás lesz az intézményátszervezések témájában. Ugyan ez a nap a pedagógusoknak tanítás nélküli munkanap, de a szülőknek és más érdeklődőnek munkanap, amikor többségük dolgozik. Megint egy olyan látványintézkedésről van tehát szó, amely arra szolgál, hogy elmondhassák, még közmeghallgatás is megelőzte a döntést. Az időpontválasztással az is a gond, hogy nem valószínű, hogy az aznap elhangzott érvek alapján a városi döntéselőkészítő testületek (szakbizottságok, frakciók) érdemben megtárgyalják a közmeghallgatáson elhangzott javaslatokat és érveket. Ti. még aznap a közgyűlés döntene az iskolaátszervezésekről. Mindezek ellenére kérjük, hogy mozgósítsátok a kollégákat és az érintett szülőket, érdeklődőket, hogy vegyenek részt a közmeghallgatáson, ha módjuk van rá! 
A közmeghallgatás a városházán, a közgyűlési teremben lesz. 
A közmeghallgatás szabályai (http://eugyintezes.pecs.hu/static/tempPdf/07ren17_110318.pdf): 
"/ Az ülésen felszólalhatnak:
a település választópolgárai
a helyben érdekelt szervezetek képviselői.
/7/ A felszólalás tárgyköre közérdekű kérdés vagy javaslat lehet. Egyedi, hatósági ügyben az ülés elnöke nem 
adhat szót.
/8/ A felszólalások egyenként az 5 percet nem haladhatják meg.
/9/ Az ülésen elhangzott közérdekű felszólalásokat a 
Közgyűlés értékeli. Amennyiben az azonnali válaszadásra, intézkedésre nincs lehetőség, a Közgyűlés kijelöli azt a fórumot vagy személyt, amely vagy aki az 
elhangzott felszólalások tartalmát megvizsgálja és a 
szükséges intézkedést megteszi.
/10/ A felszólaló részére a vizsgálat eredményéről, a szükséges intézkedés kezdeményezéséről 30 napon belül a 
polgármester írásban ad választ.
/11/ A közmeghallgatások értékeléséről, a szükséges intézkedésekről a lakosságot a helyben szokásos módon 
(36. §  /11/ bekezdés értelemszerű alkalmazásával ) tájékoztatni kell."

A közgyűlés elvetette ugyanakkor a közalkalmazottak cafetéria-juttatásának visszaállításával kapcsolatos javaslatot (a részletek itt: http://pecsiriport.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=1636&Itemid=11 és itt: http://www.pecsinapilap.hu/cikk/Kozmeghallgatas_lesz_cafeteria_nem/47379 olvashatók). Láthatóan nem zavarta a többséget alkotó politikusokat, hogy sem ragyogó életpálya, sem béremelés nincs kilátásba helyezve a közalkalmazottak számára, elbocsátások, nyomorbérek, óraszámemelés viszont annál inkább) Éppen ezért sajnos semmi sem indokolja, hogy az eddigi aláírásgyűjtéssel leálljunk, amely nemcsak az átszervezések, hanem a közalkalmazottak helyzetének témájában történő közmeghallgatás összehívásának kezdeményezéséről is szól. Kérjük, hogy továbbra is gyűjtsétek pécsi választópolgárok aláírásait! Mellékelem újból az ívet, amelyen folytatható a gyűjtés. Hétfőtől az utcán is folyik az aláírásgyűjtés (naponta Konzumnál a kertvárosi buszok megállójában és a Csontváry u-i Spar előtt fél 4  és fél 6 között elhelyezett standokon). Aki vállalna standolást, kérjük, jelentkezzen! 

Délután ülésezett az Oktatási Albizottság, amely egy meglehetősen furcsa anyagot, láthatatlan módosító indítványokat tűzött napirendjére. Az előterjesztés ugyanis az intézményátszervezésekről beérkezett vélemények zanzásított változatát tartalmazta egy olyan állásfoglalási javaslattal, hogy majd a referatúra készítsen közgyűlési előterjesztést. Számomra továbbra sem érthető a szóbeliségnek ez a fura előnyben részesítése, ti. mikor rákérdeztem, hogy akkor mi is folyik itt, mikor ismerjük meg a módosításokat, Bognár László, az albizottság elnöke, ismertette a javaslatokat, amelyek láthatóan nem ott, a vitában (ilyen valójában nem volt) érlelődtek ki, hanem már előtte kialakultak. Nem kaptunk ugyanakkor választ arra, hogy mi lesz az intézkedések létszámokkal kapcsolatos következménye (konkrét kérdésemre annyi elhangzott Staub Ernő részéről, hogy a Hajnóczy Kollégium esetében, ha átveszik Matyi Dezsőék a Türr. i. u-i épület 4.emeletét, akkor az intézményvezető által jelzett létszámbővítésre szükség lesz, ha nem, akkor az eredetileg az intézményvezetővel egyeztetett létszámmal számolnak). Nem jött válasz arra sem, hogy mit takar a sajtóban szellőztetett 250 fős leépítés, de az átszervezés költségvetési és szakmai hozadékáról sem. Hári József kolléga, jelenleg Fidesz-KDNP képviselő előadta a régi nótát a tíz éve csökkenő tanulólétszámról és az elmaradt intézkedésekről. Nem tudom, hogy a kolléga azt vajon nyomon követte-e eddig, hogy minden évben az indítható osztályokhoz szabták a pedagóguslétszámot, következésképpen a tíz éve csökkenő tanulólétszámokkal előjönni leépítésügyben igencsak alaptalan. Az intézmények átszervezése tárgyában pedig olyan anyaggal, amely a döntés hozadékát elemezné, egyáltalán, nyomokban tartalmazná, még nem állt elő a városvezetés. 
Az albizottság állásfoglalása szerint nem nyúlnak a Török István utcai intézményegységhez (ez mindenképpen üdvözlendő), a Mátyás Király utca iskola egyházi fenntartásba adásáról pedig tovább tárgyalnak (Staub Ernő elmondta, hogy a sajtóhírrel ellentétben nem lépett vissza az Evangélikus Egyház, csak óvatos), és ez azt jelenti, hogy ha nem veszi át az iskolát az egyház, akkor sem szünteti meg az intézményegységet és ott folyik tovább az ének-zene tagozat működtetése, ez is pozitívum. 
A Felsővámház utcai iskola ügyében változatlanul az az álláspontjuk, hogy megszüntetik az intézményegységet. Hogy ez miért ilyen kiemelten hasznos akár szakmai, akár gazdasági szempontból, hogy miért érdektelen, hogy az ide járó tanulók zömében olyan hátrányokkal küzdenek, amelyeket a másik iskolában nem, vagy alig tudnak kezelni, de az oktatás jelenlegi színvonala sem lesz garantált a fogadó iskolákban, nem sikerült az albizottság tagjainak kifejteni. 
Az Anikó utcai intézményegység indíthat első osztályt a szóban előadott módosító javaslat szerint, így a felmenő rendszerben történő megszüntetés indulódátuma a 2012/2013. tanév lett. A német nemzetiségi oktatást pedig továbbra is a Megyervárosi Iskolában biztosítanák (azaz iskolaközponton belüli átcsoportosítással). 
A Széchenyi Gimnázium a Pécsi Sport Nonprofit Zrt-vel kötendő együttműködési megállapodás megkötésére 2012. január 31-ig kapna időt. 

Kedden (19-én) 14 órától lesz szintén a városházán az ÖÉF (Önkormányzati Érdekegyeztető Fórum), amelynek ülése szintén nyilvános. Itt a költségvetés végrehajtása napirend keretén belül előadjuk, amiről korábban is küldtem anyagot, nevezetesen, hogy az intézményeken - a közalkalmazottak személyi juttatás előirányzatában - bőven megspórolták azt a pénzt, ami az idei cafetériához szükséges volna. Megint mi, közalkalmazottak bűnhődünk a felelőtlen gazdálkodás miatt. Az ÖÉF-en a PDSZ ismét javaslatot tesz a pénzmaradvány cafetéria-juttatásra és bankszámlakezelési kompenzációra történő felhasználására. 

Még egy utolsó információ: Május elsején a városban és a megyében működő szakszervezetekkel közös demonstrációt szervezünk annak kifejezésére, hogy elegünk van a dolgozókat érő megszorításokból, a rendkívül aránytalan teherviselésből. Erre MINDENKI részvételére számítunk. Részletek később...

Tavaly megsprórolták rajtunk az idén kért cafetériát

Megkaptuk a 2010. évi városi költségvetés végrehajtásának tervezetét, amelyből többek között kiderül, hogy a város intézményeiben keletkezett pénzmaradvány 568.487.000 Ft volt. Az összes városi maradvány mínusz 2 milliárd forint, azaz megállapítható, hogy egyedül az intézményeken, de ott nagyon sikerült spórolni a városvezetésnek (be nem töltött álláshelyek, zárolások eredményeképpen). Elmondhatjuk, hogy a 2011. évi kért cafetéria fedezetét bőven megspórolta rajtunk, közalkalmazottakon az önkormányzat (a megtakarított személyi juttatás: 473.529.000 Ft!). Ezek után még inkább igazságtalan és tisztességtelen, amit a közalkalmazottak cafetériájával műveltek. Erről és az intézményátszervezésekről lesz szó a következő - nyilvános - ÖÉF-ülésen 2011. április 19-én 14 órától a közgyűlési teremben.


2011. április 11., hétfő

Statisztika

Eddig a következő országokból ennyiszer kattintottak weboldalunkra:
Magyarország 4 015
Egyesült Államok 75
Németország 12
Egyesült Királyság 9
Szingapúr 5
Kanada 4
Csehország 4
Katar 4
Németország 2
Jordánia 2
Belgium 1
Dánia 1

2011. április 10., vasárnap

Pécsről is nagy erőkkel mentek a szakszervezetek a budapesti nemzetközi tüntetésre

A hazai és uniós országokbeli megszorítások ellen 5000 külföldi és kb. 45000 (szerintem ennél is több) magyar tüntető vett részt azon a nemzetközi budapesti demonstráción, amelyet az EU pénzügyminisztereinek találkozó idejében a szakszervezetek szerveztek. Orbán nyilatkozataival ellentétben, a magyar kormány munkavállalókat érintő intézkedései, az egyeztetések elmaradása és a cinikus szociális- és adóügyi döntések ellen is szerveződött a tüntetés.


























További képek és cikkek:

https://picasaweb.google.com/104693807679250793679/BudapestiNemzetkoziTuntetes#

http://www.pdsz.hu/newz.php?id=846

 


http://www.flickr.com/photos/etuc-ces/show/

http://kepek.origo.hu/galleriesdisplay/gdisplay?xml=/1104/Merke201149155154/gallery.xml&rovat=itthon

Figyelem! A cikk végén egy videóban Ernő nyilatkozik :)) http://www.origo.hu/itthon/20110409-munkahelyekert-tuntetnek-szombaton-a-szakszervezetek.html

A videó külön ("....majd felneveli a gyereket az utca"): 











































http://www.pecsistop.hu/articles/article.php?id=857024

http://www.pecsistop.hu/articles/article.php?id=856443

http://www.pecsistop.hu/articles/article.php?id=856907

https://picasaweb.google.com/113412670109691334294/EuroDemonstrationInBudapest?feat=embedwebsite#

http://hirszerzo.hu/reflektor/20110409_europai_szakszervezetek_tuntetese

http://tv2.hu/tenyek/video/tuntetes-a-belvarosban-budapesten

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=413406

http://hvg.hu/itthon/20110409_video_megszalltak_hosok_teret#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2011_4_9

http://twitpic.com/4iu6u5

http://azstarnet.com/news/world/article_68e4a944-5fc4-5b83-8006-19fabd2fa4a9.html

http://www.dgb.de/themen/++co++3488ffe2-61f4-11e0-4d9c-00188b4dc422

Egy blog:
http://trixi.nolblog.hu/archives/2011/04/09/Tuntetunk/