2011. június 10., péntek

Nyugdíjasok leépítése Pécsett...

Kedves Kollégák! 
Az alábbi levél ment Pécs közoktatásért felelős alpolgármesterének. Kérem, értesítsétek az intézményetekben foglalkoztatott nyugdíjasokat, hogy ne írjanak alá közös megegyezésről szóló dokumentumot, mert később a saját jognyilatkozat megtámadása nem egyszerű, pedig a közös megegyezéssel elveszítenék több havi illetményük, ill. a munkavégzés alóli mentesítés idejére járó átlagkereset összegét!

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Nagy Csaba alpolgármester úr részére
Pécs
Széchenyi tér 1.
7621

                        Tisztelt Alpolgármester Úr!

Azért vagyok kénytelen nyílt levélben fordulni Önhöz (amelyet csoportképviselőinken, az  intézményvezetőkön kívül az érintett közalkalmazottak tájékoztatása érdekében sajtónak is eljuttattam), mert - előzetes megállapodásunkkal ellentétben - olyan fenntartói intézkedésre került sor, amely egyes  közalkalmazottak jogviszonyát érinti.
Az Önkormányzati Érdekegyeztető Fórumon abban állapodtunk meg, hogy a közalkalmazotti létszámot érintő döntéseik előtt Ön tájékoztatást ad. Erre azonban nem került sor, ellenben a közoktatási intézmények vezetői levelet kaptak az Oktatási és Kulturális Referatúra vezetőjétől - miután a referatúra felmérte, hogy a rendszerben 36 pedagógust és 92 nem pedagógust foglalkoztatnak  nyugellátás igénybevétele mellett -, hogy a nyugdíjasok foglalkoztatását vizsgálják felül. A Pénzügyi Főosztály tájékoztatása szerint a nyugdíjasnak minősülő közalkalmazottak jogviszonyának felmentéssel történő megszüntetéséhez az intézmények számára nem áll rendelkezésre anyagi fedezet. Márpedig esetükben a közalkalmazotti jogviszonyt a munkáltató a Kjt. 30. § (1) bekezdésének d) pontja alapján felmentéssel szüntetheti meg. Ez esetben megilleti őket a Kjt. 33. §-a szerinti felmentési idő [a Kjt. 87/A. (1)-(2) bekezdése alapján valamennyi, közalkalmazotti jogviszonyban töltött időt figyelembevételével] és az arra járó járandóságok, részükre egyedül végkielégítés nem fizetendő.
Emiatt azonban érthetetlen a referatúra vezetőjének intézkedése, mivel ha nem biztosít az önkormányzat intézményei számára fedezetet a felmentésekkel kapcsolatos költségekre, a felmentések jogszerűen nem hajthatók végre. Kicsi a valószínűsége annak, hogy az érintett közalkalmazottak mindegyike hirtelen egy forint nélkül szeretné további foglalkoztatását saját akaratából közös megegyezéssel vagy lemondással megszüntetni (ti. e jogviszony-megszüntetési módok nem járnak többletköltséggel). 
Tudomásomra jutott ugyanakkor, hogy a mellékelt levél, valamint a felmentéshez kapcsolódó költségek fedezetének hiánya következtében volt olyan intézményvezető, aki közölte közalkalmazottak jogviszonyának közös megegyezéssel történő megszüntetésének szándékát, mi több, ez ügyben már előkészítő lépéseket is tett (időarányos szabadság megállapítása, elszámolólap, stb.). Ezúton hívom fel a figyelmét arra, hogy a jogviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése csak a felek egyező akarata alapján lehetséges, és jogellenes minden olyan "megállapodás", amely bármiféle nyomásgyakorlás vagy téves tájékoztatás alapján jött létre! Annak érdekében, hogy ilyen kieszközölt "közös" megegyezések ne történjenek, kérem szíveskedjék sürgősséggel intézkedni a levélben írtak visszavonása érdekében.
Kérem továbbá, hogy az ÖÉF-ben megbeszéltek alapján szíveskedjék tájékoztatni arról, hogy a közoktatás területén terveznek-e létszámcsökkentést, ha igen, azt milyen körben kívánják végrehajtani, valamint ez esetben szíveskedjék közölni a felmentéssel összefüggésben felmerülő költségek forrását és nagyságrendjét.
Kérem továbbá, hogy a PDSZ adatkéréssel kapcsolatos intézkedéséről is szíveskedjék - ugyancsak az ÖÉF-en megbeszéltek alapján  tájékoztatást adni (bizottsági jegyzőkönyv, hangfelvétel másolatának kiadása, referatúra vezetőjétől történt adatkérés).
Mielőbbi intézkedésére várva,

Pécs, 20011. június 10.                       tisztelettel:




                                                                Nagy Erzsébet
                                                                városi ügyvivő

A felmentésre vonatkozó rendelkezések itt olvashatók: 










37. § (2) Nem jogosult végkielégítésre a közalkalmazott, ha felmentésére - az egészségügyi okot kivéve - tartós alkalmatlansága vagy nem megfelelő munkavégzése miatt került sor. Nem jár továbbá végkielégítés a közalkalmazottnak, ha legkésőbb a közalkalmazotti jogviszony megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül [37/B. §].











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.