2011. június 25., szombat

Minisztérumi tájékoztató a pedagógusok határozott idejű alkalmazásával kapcsolatban

2011. június 24. 9:40
Az Oktatásért Felelős Államtitkárság szakszervezeti nyilatkozatokhoz is kapcsolódva a következő tájékoztatást adja a pedagógusok határozott idejű alkalmazásával, különösen az egy naptári évnél rövidebb időre kötött szerződésekkel kapcsolatban.
Határozott időre szóló közalkalmazotti jogviszony csak a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény (a továbbiakban: Kjt.) 21. §-ának (2) bekezdésében meghatározott módon
a) helyettesítés céljából, vagy
b) meghatározott munka elvégzésére, illetve feladat ellátására
létesíthető.

Pedagógus-munkakör esetében a határozott idejű kinevezésnek csak az a) pontban foglalt esete – a helyettesítés – képzelhető el, mivel a pedagógus-munkakörbe tartozó feladatok ellátása egy folyamatos feladatellátás, amely – néhány kivételtől eltekintve – nem konkrét időintervallumon belül jelentkezik, tehát a fentiekben idézett b) pont nem alkalmazható ez esetben.

Közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatott pedagógusokkal a tanévre szóló határozott idejű jogviszony létesítése tehát törvénybe ütköző, kivéve ha olyan pedagógust kell helyettesíteni, aki pont egy tanévig van távol valamilyen okból. Ugyan az államtitkársághoz egyetlen ilyen bejelentés sem érkezett, egy-egy esetleg hátrányos helyzetbe hozott pedagógus kolléga érdekeinek védelmében is fontosnak tartjuk kijelenteni, hogy az ilyen eljárás törvénytelen, ezért elítéljük.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a közalkalmazotti jogviszonyt határozatlan idejűnek kell tekinteni, ha a határozott időre történő kinevezés nem felel meg a fenti feltételeknek (Kjt. 21. § (5) bek.).

Fentiek megállapítását a területileg illetékes munkaügyi bíróságtól kell kérni.

A Munka Törvénykönyve (Mt.) hatálya alá tartozó foglalkoztatás esetében, tehát a nem állami, nem önkormányzati fenntartású közoktatási intézményekben történő alkalmazáskor, a fenti szabályok nem érvényesek, e körben is van azonban korlátja a határozott idejű foglalkoztatásnak.

A törvénysértő gyakorlat megszűnésére a pedagógusok életpályamodelljéről szóló új törvényi rendelkezések jelentenek majd igazi garanciát, melynek értelmében a pedagógusok bérét közvetlenül az állam finanszírozza, így törvénybe ütköző foglalkoztatásra nem kerülhet sor, különben az intézmény (illetve fenntartója) elveszíti a normatív költségvetési támogatást.
Oktatásért Felelős Államtitkárság

2011. június 23., csütörtök

Részleges útlezárás Pécsett 2011. június 29-én!

A rendőrséggel egyeztetett és bejárt helyszín: 6-os főközlekedési út Tüzér út-Páfrány út kereszteződéstől kb 1.8 km ( valahol az egyetemnél lesz vége). Az autók 06:30 tól állhatnak be és onnan folyamatosan. 
Csak egy sáv lesz lezárva




További információk itt: 
http://www.liganet.hu/page/88/art/6080/akt/1/html/qltalanos-orszagos-sztrajk-es-demonstracio-junius-29.html





2011. június 22., szerda

Amit a 2011. június 29-ei megmozdulásról tudni kell:


 Független Rendőr Szakszervezet
Baranya Megyei
Elnöke


Valamennyi a 2011.június 29-ei demonstráción résztvevő szakszervezet, szövetség vezetőjének


TÁJÉKOZTATÓ A 2011.JÚNIUS 29-I DEMONSTRÁCIÓRÓL


Szakszervezetink döntése értelmében minden megyében félpályás útlezárásra fog sor kerülni. Az előzetes egyeztetések alapján Baranya megyében Pécsett a 6-os út belvárosi szakaszán kerül sor az alábbi szakaszon:

Pécs, Zsolnay Vilmos út ( 6-os út) Mohácsi út kereszteződésétől/195 km szelvény/ a Pécs Zsolnay Vilmos út ( 6-os út) Komlói Út (66-os fkl út)/ 193+704 km szelvény/ csomópontig  szám. Ezen a szakaszon a Pécsről kifelé vezető részen fogunk tüntetni.

A tüntetés 24 óra időtartamra van tervezve, de minimum 12 órát fenn kell tartani az útlezárást!!!

A demonstrációt az FRSz részéről az alábbi személyek koordinálják szervezik:

-          Pálfalvi Nándor

-          telefonszáma: 0670/329-8438
-          Fax: 72/582-460 v.23/43-14
-          Email:nandor71@freemail.hu
Dr Hantai Katalin 06/703795493
Kovács Károly 06/70/7748727


A félpályás útlezárásnak csak úgy van értelme, ha sokan vagyunk, lehetőség szerint több járművel ( előzetes becslés alapján olyan 70 gépkocsi kellene egyszerre, hogy részt vegyen, mert akkor van értelme)

Kérek minden csatlakozott szervezet vezetőjét, hogy kezdje meg a szervezést és 2011.június 23-án 14:00 óráig előzetes jelezze nekem, hogy előreláthatólag milyen eszközökkel és létszámmal tudtok részt venni.

Köszönettel:


Pálfalvi Nándor

2011. június 20., hétfő

Megszűnik a kéthavi tanítási időkeret!

Már csak az Országgyűlés elnökének aláírására vár a pedagógusok kéthavi tanítási időkeretének (munkaidőkeretének) eltörléséről szóló törvénymódosítás. Ezzel egy több éve folyamatosan jelzett súlyos érdeksérelem szűnik meg.
A normaszöveg és az indoklás itt olvasható:
http://www.parlament.hu/irom39/02219/02219.pdf

A törvénymódosítás részletei:
http://www.mkogy.hu/internet/plsql/ogy_irom.irom_adat?p_ckl=39&p_izon=2219

2011. június 17., péntek

Hány pedagógust sújt eddig a különadóról szóló szabály?

A Magyar Államkincstár adatai szerint 84 pedagógust érint a különadóra vonatkozó új rendelkezés! Ők azok a volt közalkalmazott pedagógusok, akik a kormányzati állítással ellentétben 98%-os különadó fizetésére kötelezettek jogviszonyuk megszűnésével összefüggésben kapott jövedelmük után. A PDSZ előre jelezte, hogy a módosított rendelkezés rossz, hiszen olyanokat is eltalál, akik nem tettek szert jó erkölcsbe ütköző jövedelemre. Különadó azért sújtja őket, mert nem vették ki a törvény hatálya alól a felmentési időnek a munkavégzés alóli mentesítés idejére járó javadalmazást, de a felmentés előtti évben ki nem adott szabadságmegváltás összegét sem. Most már azt is tudjuk, hányan vannak (azok után, hogy 2010-re visszamenőleges hatályú a különadóról szóló rendelkezés). 

A MÁK leveléből: 
"Az adatleválogatást némileg nehezítette, hogy a különadós szabályok viszonylag frissen módosultak (fő változás, hogy már nem a 2005-től megszerzett jövedelmekre vonatkozik).
A változás miatt a lekérdezést aszerint módosítottuk, hogy csak a 2010.01.01-től megszerzett különadós jövedelemmel érintett pedagógusok adatait vettük figyelembe.
Az évek között áthúzódó (2009-ről 2010-re) felmentések esetén bizonyos feltételek fennállása esetén előfordulhat, hogy 1-1 fő eltérés mutatkozik, de ez véleményünk szerint nem jelent lényegi változást az adatokban."

Megye
Bács-Kiskun megye
1
Baranya megye
9
Békés megye
5
Borsod-Abaúj-Zemplén megye
10
Budapest
14
Csongrád megye
2
Fejér megye
0
Győr-Moson-Sopron megye
2
Hajdú-Bihar megye
8
Heves megye
3
Jász-Nagykun-Szolnok megye
2
Komárom-Esztergom megye
1
Nógrád megye
6
Pest megye
3
Somogy megye
3
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
5
Tolna megye
0
Vas megye
4
Veszprém megye
0
Zala megye
6
84