2012. október 1., hétfő

A PDSZ az Országgyűléshez fordul...

Magyarország Országgyűlése Elnökének
dr. Kövér László Úrnak
Budapest, V. Kossuth tér

Tisztelt Házelnök Úr!

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kiemelt figyelemmel kíséri hazánk közoktatásának ügyét. Meggyőződésünk, hogy ebben az össznemzeti sorskérdésben az országgyűlési képviselők felelős döntése, megalapozottan – minden oldal álláspontját ismerve – született meg. A 2011 decemberében elfogadott CXC számot viselő Nemzeti Köznevelési törvény január elsejével hatályba lépő rendelkezése, mely a közoktatási intézmények fenntartása ügyében gyökeres változást hoz, azonban ismét felveti a képviselői felelősség kérdését, azt a választókkal szembeni felelősséget, akiktől felhatalmazásukat kapták, s akikkel szemben az ezzel való elszámolás megkerülhetetlen.
2012. október 30-ig a települési önkormányzatok döntéshozó testületei, az országgyűlési képviselők határozata értelmében olyan – hosszútávon ható – álláspont megfogalmazására kényszerülnek közoktatási intézményeik fenntartása ügyében, melynek körülményeivel és következményeivel nincsenek tisztában.
Ezért mi, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, nyílt levélben kezdeményezzük az Országgyűlés képviselőinél – 2012. október 25-én záródó határidővel – nyílt parlamenti vitanap megtartását, amikor képviselőnk véleményével segítheti a felelős álláspont kialakítását, valamint egy országgyűlési eseti bizottság felállítását a közoktatási intézmények „államosítása” ügyében.

Tisztelt Házelnök Úr!

Tudjuk, hogy szívén viseli hazánk közoktatásának ügyét. Mindannyiunk érdeke, hogy a tudás, a tehetség végre ismét méltó elismerést kapjon – úgy, hogy az érvényesülés lehetősége mindenki számára biztosított legyen.  Ez azonban csak akkor valósulhat meg, ha a közoktatás kérdése kikerül a napi gazdasági, és politikai harcok kereszttüzéből, s végre azt szolgálhatja, ami alapfeladata, s ami mindannyiunk eminens érdeke - hazánk felemelkedését, és hosszú távú boldogulását.

Tisztelt dr. Kövér László Házelnök Úr!

Arra kérjük Önt, hogy támogassa kezdeményezésünket!

                                 Tisztelettel:
                                                              Mendrey László elnök, PDSZ

Budapest, 2012. szeptember 30.

Magyarország Országgyűlése
Minden képviselőnek
Nyílt levél

Tisztelt Képviselő Asszony, tisztelt Képviselő Úr!

Hazánk közoktatásának kérdése össznemzeti ügy, mely független a mindenkori kormányzó és ellenzéki pártok politikai akaratától. Olyan kérdés, melyre adott válasz meghatározza Magyarország közeli s távoli jövőjét. Olyan, melynek eldöntésében Önöknek képviselőknek személyes felelőssége megkerülhetetlen választóik felé.
Magyarország Országgyűlése 2011. december 19-én elfogadta a CXC számú Nemzeti Köznevelési törvényt, mely alapjaiban változtatja meg a rendszerváltás óta kialakult közoktatási rendszert, mind tartalmi, mind pedig fenntartási szempontból. A szakaszosan hatályba lépő jogszabály leginkább aggályos része a fenntartás kérdéseivel foglalkozó fejezet, ami szakít az eddigi önkormányzati fenntartás elvével, s az állam fokozott szerepvállalását kihangsúlyozva a közoktatási intézmények túlnyomó többségét állami fenntartásba kívánja venni. Az önkormányzatoknak lehetőséget ad ugyan a rendelet, hogy finanszírozzák korábbi intézményeik működését, de az ennek eldöntéséhez szükséges információk a mai napig nem ismertek a helyi képviselőtestületek előtt.

Tisztelt Képviselő Asszony, tisztelt Képviselő Úr!

A CXC törvény elfogadása óta számtalan parlamenti, önkormányzati képviselővel, közoktatási szakemberrel vitattuk meg a Nemzeti Köznevelési törvény hatályba lépését követően kialakult, s kialakuló helyzetet. Számos kérdésben vallunk egyező, vagy erősen hasonló álláspontot. Ilyen például a pedagógus társadalom erkölcsi és anyagi megbecsülésének kérdése, melyet kiemelten fontosnak tartunk. Kezdő lépésként fontosnak gondoljuk a pedagógus életpálya modell megfogalmazását, és jövő szeptemberi bevezetését. A közoktatási intézmények „államosítása” azonban olyan intézkedés mely – azon túl, hogy szakít az eddigi fenntartói szisztémával, melynek voltak ugyan hibái, de alapvetően jól működött – az érintettek előtt ismeretlen feltételek közepette kívánja megvalósítani azt. A szülők, a diákok, s a pedagógusok olyan keretek közé kerülnek – tanév közben! – január elsejétől, melyek bizonytalanságot szülnek, s így alkalmasak a tanév rendjének megzavarására.


Tisztelt Képviselő Asszony, tisztelt Képviselő Úr!

Hazánk eminens érdeke, hogy a változások következményeként kialakuló új rend zökkenőmentesen lépjen életbe. Megítélésünk szerint az ezt biztosító feltételrendszer nem képes ennek levezénylésére. Arra kérjük Önt, hogy 2012. október 25-ig bezáruló határidővel kezdeményezze nyílt parlamenti vitanap megtartását a Nemzeti Köznevelési törvény ügyében, s tegyék lehetővé, hogy ennek keretében képviselőnk megismertethesse Önökkel álláspontunkat. Egyetértünk partnerszakszervezetünk azon kezdeményezésével, mely parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is kezdeményezi ez ügyben.
Önök súlyos személyes felelősséggel bírnak választóik felé. Meggyőződésünk, hogy ezt nem írhatja felül a politika akarata. A nemzet jövője sorskérdés. Nem válhat a „politika szolgálólányává”!

Magyarország Képviselői!

Bízunk abban, hogy felelős döntésük lehetőséget ad arra, hogy világossá váljék mindenki számára az, hogy milyen jövőt rejt számunkra a CXC törvény.
Kezdeményezésünk támogatásának reményében üdvözlettel:

                                                                          Mendrey László elnök, PDSZ

Budapest, 2012. szeptember 30.      



Sajtó: 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.