2012. október 30., kedd

Szégyellje magát Pécs polgármestere!



Szégyellje magát Pécs polgármestere!
Már 2012. tavaszán, az Önkormányzati Érdekegyeztető Fórumban kérte a PDSZ, hogy biztosítsa a fenntartó az iskolák számára a nyári balatoni táboroztatásban résztvevő pedagógusok díjazásának anyagi fedezetét, ugyanis a kifizetésekre az iskolák költségvetési keretéből nem volt lehetőség. Akkor a szakszervezetek ígéretet kaptak arra, hogy olyan nem lesz, hogy az egyhetes táborban dolgozóktól ingyenmunkát várnak el. A közalkalmazotti törvény végrehajtási rendelete szerint a lakhelyüktől távol végzett, gyakorlatilag napi 24 órás odafigyelést igénylő munkáért a táboroztató pedagógusokat ügyeleti díj illeti meg. A pedagógusoknak járó pénz fedezetének biztosítása érdekében fordultunk Pécs polgármesteréhez. Ám az ügyeleti díjat az érintettek a mai napig nem kapták meg, és dr. Páva Zsolt leveléből kiderül, hogy nem is fogják.
A polgármester a PDSZ-nek küldött levelében azt írja: "Megnyugtató számomra, hogy a táboroztatásban részt vevő dolgozók kifizetése az utolsó turnusban résztvevők kivételével megtörtént, ott is folyamatban van."
Tény, hogy – jóval a teljesítés után - történtek kifizetések, de ezek - egy-két kivétellel (ti. volt olyan intézmény, ahol az ügyeleti díjnál kisebb összegű megbízási díjat kaptak az érintettek) - a közoktatási törvény 118. § (12)-(13) bekezdése szerinti kiemelt munkavégzésért járó kereset-kiegészítés fedezetéből valósultak meg. Márpedig a táboroztatásért alapból nem kereset-kiegészítés jár, hanem a fent említett ügyeleti díj, amelyet a 138/1992. Korm. rendelet 11/C. §-a szabályoz. A kiemelt munkavégzésért járó kereset-kiegészítés arra célra szolgál, hogy az intézmény kollektív szerződésében, ill. ahol ilyen nincs, a szervezeti és működési szabályzatában elfogadott feltételek szerinti minőségi munkát, átmeneti többletfeladatot díjazza. Helyi döntés alapján - az ügyeleti díj fölött - lehet adni ebből a keretből akár erre a munkára is, de nem az ügyeleti díj helyett. A kiemelt munkavégzésért járó kereset-kiegészítés mindössze 5250 Ft/pedagógus/hó, amelynek éves összege messze nem elég az intézményekben egyébként felmerülő, tanításon kívüli többletmunka ellentételezésére, és főleg nem a minőségi munka díjazására!
Ebből a keretből fizetni a táboroztatásért, nem más, mint a pedagógus egyik zsebéből áttenni a pénzt a másikba, illetve kollégái a zsebéből kivenni a pénzt, és odaadni a táboroztatóknak azzal, hogy lám, hiszen ki vagytok fizetve. Ezt az arcátlanságot tartalmazza a dr. Páva Zsolt által aláírt levél.
Pécs, 2012. október 29.
                                                                                             Nagy Erzsébet
városi ügyvivő




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.