A közétkeztetés minőségéről azóta sok minden sajtónyilvánosság elé került. A Hungast képviselői szerint én több alkalommal tettem "szakmai ferdítéseket tartalmazó feljelentést". Az alábbiakban közzéteszem a szakhatóságnak írt leveleimet és a válaszokat.
Nagy Erzsébet
Sent: Wednesday, October 24, 2012 11:21 AM
Subject: RE: tájékoztatás
Subject: RE: tájékoztatás
Tisztelt Nagy Erzsébet!
Október 10-i újabbi észrevételeire az alábbi tájékoztatást
adom:
Több felvetett
probléma –
-fagyasztott termék(hal,hús) vízben történő felengedtetése,
-félkész termék előre elkészítése és lehűtése
a 2012 februárban megjelent Vendéglátás jó higiéniai
gyakorlata(GHP)alapján már végezhető tevékenység,amennyiben az üzemeltető rendelkezik
ezen tevékenységekre a HACCP-jében belső szabályozással(korábbi jogi
szabályozás szerint nem volt lehetőség még ezekre).
A 62/2011VM rendelet is lehetővé teszi félkész és készétel
lefagyasztását.
Kellő számú hűtő és fagyasztó berendezés szintén rendelkezésükre
áll.
Bekértük a cég belső szabályozási dokumentumait, (okt. 19-én
személyesen bemutattak) és azok áttekintése alapján megállapítható, hogy
szabályozottan végzik a felengedést, ételek előre elkészítését,lehűtését.
-A duplafalu hőtároló szállító edényzetre rendelkeznek belső
vizsgálatokkal,miszerint a hőtároló kapacitás valóban biztosítja a 63°C feletti
hőntartást. Szabályozásuk szerint meleg ételek fogyaszthatósági ideje 63°C
feletti tárolással 8óra.(reggel 7-15óra). A 62/2011VM rendelet csak akkor ír
elő 3 órás felhasználhatóságot,ha a 63°C-os folyamatos melegentartás
(elkészüléstől tálalásig) nem biztosítható.
-Átcsoportosították a reggeli zsúfoltság kiküszöbölésére a
szállító edények mosogatását (beállítanak szalagos mosogatógépet is) és tárolását
egy emeleti külön helyiségbe.
Elmondásuk szerint nem gyakorlat a megmaradt termékek
bedolgozása,csak az előre célzottan lefőzött,lehűtött (pl. főtt hús)termékek
felhasználása,melyek fogyaszthatósági ideje szintén szabályozott.
-A HACCP szabályozás higiénés szabályzata szerint a konyhai
dolgozók ruházat felett nem viselhetnek személyes holmit,ékszert és kézen
gyűrűt.
A dolgozók az érvényes jogszabályokról és a belső
szabályozásról tájékoztatást kaptak a cég képviselőjének elmondása szerint
Fentiek alapján a
bejelentésben foglalt tények valósak, de azok nem valósítanak meg
jogszabálysértést
A kockázatosság szerint szükséges-gyakori ellenőrzéseket
továbbiakban is végezni fogjuk bejelentések nélkül is.
Tisztelettel: dr
Lőczi Zsuzsanna
Baranya Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági
és
Állategészségügyi Igazgatóság
Dr. Lőczi
Zsuzsanna részére
7623 Pécs,
Megyeri u. 24.
locziz@oai.hu
Tisztelt
Dr. Lőczi Zsuzsanna!
Köszönöm tájékoztatását az Önök által
elvégzett vizsgálat megállapításairól. Önmagában már azért is érdemes volt
Igazgatóságukhoz fordulnom, mert időközben tálalóhelyiséget alakítottak ki az
iskolákban és már nem a folyosón, a WC-knél történik a tízórai italok
elosztása.
Ugyancsak köszönöm tájékoztatását a
jogszabályváltozásokról, amelyeket ismertetni fogok a dolgozókkal.
Mivel nem voltak ismereteim arról, hogy egy
bejelentésre tett hatósági ellenőrzés csak a bejelentés tartalmára terjed-e ki,
vagy átfogó jellegű, ezúton továbbítom Önök felé azokat a problémákat,
amelyeket a Hungast Mo. Kft-nél dolgozók jeleztek a PDSZ-nek.
Amikor a hatósági vizsgálat folyt, az
ellenőrzést végzők a hűtőtárolók tartalmának megtekintésekor mintegy öt mázsa
fagyasztott halat láthattak. Nem tudjuk, hogy vizsgálatuk kiterjed-e arra, hogy
a fagyasztott halhús felhasználása mikor történik. A Hungast által kiadott
étlapból kitűnt, hogy ennek felhasználása másnap vált esedékessé, és előző nap
déltájt még a fagyasztóban volt (a dolgozók úgy tudják, hogy 48 órával előtte
már ki kellett volna venni a halat a fagyasztóból, és nem meleg vízben áztatva
felengedni, hogy utána süthető legyen).
Szintén éppen hatósági ellenőrzés volt,
amikor délután 13 óra körül mintegy 1200 l tejet üstbe öntöttek és 14:30-kor
főzték meg a tejbedarát, hogy másnap abból készítsenek lekvárral töltött
gombócot. A vizsgálatkor az üstök tele voltak tejjel, és a dolgozók elmondása
szerint nem kérdezett rá senki, hogy mikor használják fel ezt az alapanyagot.
A szakácsok rendszerint reggel 6 órakor
kezdik meg az ebédfőzést, fél 7-kor készen van a 4000 adag rizs, 9 órakor
kezdődik a kiszállítás. Ebből következik, hogy a főzéstől számított három órán
belül nem tálalják az ételt. Mikor a dolgozók ezt észrevételezték, az volt a
válasz, hogy az ételtárolók 6 órán keresztül tartják a hőt, ezért nem probléma
az étel elkészülte és a tálalás közötti viszonylag hosszú idő. (A gyerekek elé
dél és 2 között kerül a reggel készült étel.)
A reggeli órákban szinte alig lehet mozdulni
a munkahelyen, edényekkel teli a folyosó. Az a dolgozók javaslata, hogy reggel
6 óra körül szíveskedjenek ellenőrizni a konyhai állapotokat.
Pénteken rántott csirkemáj lesz az ebéd. Ha
az eddigi gyakorlat szerint történik az előkészítés (pontosabban annak
elmaradása), reggel fagyott állapotban kell nekiállni a főzésnek, és a májat
meleg vízben kell felengedni. A nagy gyakorlattal rendelkező dolgozók
kifogásolják a főzésre konyhába küldött alapanyagok előkészítetlenségét, amely nem
az ő feladatuk és hibájuk, ám a cég belső ellenőrzése folyamatosan rajtuk kéri
számon a szabályszerű működést, ezért is vagyok kénytelen Önökhöz fordulni.
Éppen ezért tartanak attól, hogy amennyiben a hiányosságok tartóssá válnak, és
azt nem jelzik, azokért őket fogják számon kérni. Ilyen problémát jelent pl. a
zsákokban érkező rizs, ami ebben a formában nem kerülhetne a konyhába, hanem az
ott dolgozóknak már eleve szabályosan tárolt formában kellene kapni az
alapanyagot.
Elmondásuk szerint előfordult, hogy hétfői
napon főztek sertéscombot levesnek. A maradék főtt húst kedden és szerdán is
fel kellett dolgozni. Szerdán húskrémet kellett készíteni belőle, amelyet
csütörtökön használtak fel a hidegélelemhez. Arra is volt példa, hogy a
megmaradt felvágottat vagy virslit bedarálták a feltétnek szánt vagdalthoz.
A dolgozók az is sérelmezik, hogy munkavégzés
során nem viselhetnek kisméretű fülbevalót, de nyakláncot sem. A korábbi
munkáltatónál csak a gyűrű viselése volt tilos, érthető higiénés okokból. Arra
kérem Önöket, hogy amennyiben e kérdés is az Önök hatáskörébe tartozik,
szíveskedjenek tájékoztatni arról, hogy ezzel kapcsolatban mi a helyes eljárás,
viselhetnek-e fülbevalót, ill. munkaruhán belül hordott nyakláncot az élelemmel
egyébként munkaruhában dolgozók.
Mivel nem vagyok arról meggyőződve, hogy az
általam felsorolt valamennyi kérdés az Önök hatáskörébe tartozik, elnézésüket
kérem, ha olyan ügyben kérem intézkedésüket, amelyre más hatóság jogosult.
Visszajelzésükre várva, tisztelettel:
Nagy Erzsébet szakszervezeti képviselő
Baranya Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és
Állategészségügyi Igazgatóság
Dr. Bajnóczi Pál igazgató úr részére
7623 Pécs, Megyeri u. 24.
baranya_megye@oai.hu
Tisztelt Igazgató Úr!
Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának határozata alapján a
pécsi köznevelési közintézményekben folyó gyermekétkeztetés feladatát a
Hungast-Mecsek Kft. látja el 2012. szeptember 1-jétől. E cég vette át többek
között az Apáczai Nevelési és ÁMK Éttermét is, amelyben nemcsak
gyermekétkeztetés, hanem az ANK-ban dolgozók és a környéken ebédre befizető
lakosok ellátása is folyt. A étterem átvétele után a Hungast-Mecsek Kft.
gondoskodik az ANK-ban tanulók tízóraival és uzsonnával történő ellátásáról is.
Az intézményben és a Hungast-Mecsek Kft-nél is működik helyi szakszervezeti
szerve (helyi csoportja) a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének, amelynek
ügyvivője vagyok. Tisztségemből fakadóan a dolgozók rendszeresen fordulnak
hozzám különböző panaszaikkal, amelyeket igyekszem az illetékeseknek jelezni és
közvetíteni a problémák megoldása érdekében. Így jeleztem a cég felé, hogy a
tanítási év kezdetétől nem kaptak a gyermekek tízóraira folyadékot. E
felvetésemet követően, 2012. szeptember 11-én reggel a csatolt fájlban küldött
fotón látható fémedényeket küldte át a kft. az ANK iskoláiba, amelyek konyha-
vagy tálalóhelyiségekkel nem rendelkeznek. Ezeket az edényeket mindkét
általános iskolában a porta mellett, a WC-vel szemben helyezték el. A portások,
akiknek ez a munka nem tartozik a munkaköri feladataik közé és nem is
rendelkeznek olyan igazolással, amely jogosítja őket ételkimérésre,
merőkanállal merik a küldött teát műanyagkannákba, amelyeket azután a gyerekek
vagy a pedagógusok a tanterembe visznek és ott a gyerekek saját poharába
töltik, már akinek van ilyen. Azt az információt kapták a pedagógusok, hogy
hamarosan poharat is küld az étkeztető cég, ami véleményem szerint még
aggályosabbá teszi a helyzetet, mivel ez azt jelzi, hogy tartósan ilyen módon
kívánják az étkezést igénybe vevőket itallal ellátni.
Mióta a Hungast-Mecsek Kft. látja el a gyermek- és
tanulóétkeztetési feladatot, a gyermekek uzsonnáját az ebédeltető pedagógussal
szállíttatja az iskolába a cég. A gyermekeket kísérő pedagógusok nagy zsák
szendviccsel, több tálca joghurttal kénytelenek közlekedni. Az étkeztetést
követően a pedagógusnak levegőztetni kell a rájuk bízott gyermekeket, vagy
különböző foglalkozásokra kísérni. A nagy zacskó uzsonnával ezt megoldani
nemcsak, hogy fizikailag is problémás, de az élelem minőségének sem tesz jót.
Az egyik Hungast-Mecsek Kft-nél dolgozó azt az információt
adta nekem, hogy fejetlenség van a cégnél, a hűtőszekrényekben együtt tárolják
a zöldséget, nyershúst és készételt, amire korábban példa nem volt. Nem ismerem
az ezzel kapcsolatos jogszabályokat, így azzal sem vagyok tisztában, hogy az elmúlt
időszakban változtak-e az élelmiszerek, illetve élelmiszer-alapanyagok
tárolására és kezelésére vonatkozó rendelkezések, de az étkezést igénybe vevők
egészsége érdekében fontosnak tartom ezt is jelezni Önöknek.
Kérem a fentiek szíves vizsgálatát, és várom esetleges
intézkedéseiket, illetve az azokkal kapcsolatos visszajelzésüket.
Pécs, 2012. szeptember 11.
Tisztelettel:
Nagy
Erzsébet
tanár, szakszervezeti képviselő
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.