2012. november 13., kedd

Hernyó a levesben - utolsó csepp a pohárban

Nagyon sok a panasz a pécsi közétkeztetést folytató Hungast szolgáltatására. Tanárként és érdekvédőként természetes, hogy az érintettek, gyerekek és szülők egyaránt megkeresnek problémáikkal. Így történt ez az ominózus, méretes hernyó esetével is, amelyet egyik nyolcadikos diákom talált a 2012. december 8-ai karfiollevesben.
A közétkeztetés minőségéről azóta sok minden sajtónyilvánosság elé került. A Hungast képviselői szerint én több alkalommal tettem "szakmai ferdítéseket tartalmazó feljelentést". Az alábbiakban közzéteszem a szakhatóságnak írt leveleimet és a válaszokat. 
                                                                                                   Nagy Erzsébet 

Sent: Wednesday, October 24, 2012 11:21 AM
Subject: RE: tájékoztatás

Tisztelt Nagy Erzsébet!


Október 10-i újabbi észrevételeire az alábbi tájékoztatást adom:
 Több felvetett probléma –
-fagyasztott termék(hal,hús) vízben történő felengedtetése,
-félkész termék előre elkészítése és lehűtése
a 2012 februárban megjelent Vendéglátás jó higiéniai gyakorlata(GHP)alapján már végezhető tevékenység,amennyiben az üzemeltető rendelkezik ezen tevékenységekre a HACCP-jében belső szabályozással(korábbi jogi szabályozás szerint nem volt lehetőség még ezekre).
A 62/2011VM rendelet is lehetővé teszi félkész és készétel lefagyasztását.
Kellő számú hűtő és fagyasztó berendezés szintén rendelkezésükre áll.
Bekértük a cég belső szabályozási dokumentumait, (okt. 19-én személyesen bemutattak) és azok áttekintése alapján megállapítható, hogy szabályozottan végzik a felengedést, ételek előre elkészítését,lehűtését.
-A duplafalu hőtároló szállító edényzetre rendelkeznek belső vizsgálatokkal,miszerint a hőtároló kapacitás valóban biztosítja a 63°C feletti hőntartást. Szabályozásuk szerint meleg ételek fogyaszthatósági ideje 63°C feletti tárolással 8óra.(reggel 7-15óra). A 62/2011VM rendelet csak akkor ír elő 3 órás felhasználhatóságot,ha a 63°C-os folyamatos melegentartás (elkészüléstől tálalásig) nem biztosítható.
-Átcsoportosították a reggeli zsúfoltság kiküszöbölésére a szállító edények mosogatását (beállítanak szalagos mosogatógépet is) és tárolását egy emeleti külön helyiségbe.
Elmondásuk szerint nem gyakorlat a megmaradt termékek bedolgozása,csak az előre célzottan lefőzött,lehűtött (pl. főtt hús)termékek felhasználása,melyek fogyaszthatósági ideje szintén szabályozott.
-A HACCP szabályozás higiénés szabályzata szerint a konyhai dolgozók ruházat felett nem viselhetnek személyes holmit,ékszert és kézen gyűrűt.
A dolgozók az érvényes jogszabályokról és a belső szabályozásról tájékoztatást kaptak a cég képviselőjének elmondása szerint
 Fentiek alapján a bejelentésben foglalt tények valósak, de azok nem valósítanak meg jogszabálysértést
A kockázatosság szerint szükséges-gyakori ellenőrzéseket továbbiakban is végezni fogjuk bejelentések nélkül is.

Tisztelettel:  dr Lőczi Zsuzsanna

Baranya Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági
és Állategészségügyi Igazgatóság
Dr. Lőczi Zsuzsanna részére
7623 Pécs, Megyeri u. 24.
locziz@oai.hu

Tisztelt Dr. Lőczi Zsuzsanna!

Köszönöm tájékoztatását az Önök által elvégzett vizsgálat megállapításairól. Önmagában már azért is érdemes volt Igazgatóságukhoz fordulnom, mert időközben tálalóhelyiséget alakítottak ki az iskolákban és már nem a folyosón, a WC-knél történik a tízórai italok elosztása.
Ugyancsak köszönöm tájékoztatását a jogszabályváltozásokról, amelyeket ismertetni fogok a dolgozókkal.
Mivel nem voltak ismereteim arról, hogy egy bejelentésre tett hatósági ellenőrzés csak a bejelentés tartalmára terjed-e ki, vagy átfogó jellegű, ezúton továbbítom Önök felé azokat a problémákat, amelyeket a Hungast Mo. Kft-nél dolgozók jeleztek a PDSZ-nek.
Amikor a hatósági vizsgálat folyt, az ellenőrzést végzők a hűtőtárolók tartalmának megtekintésekor mintegy öt mázsa fagyasztott halat láthattak. Nem tudjuk, hogy vizsgálatuk kiterjed-e arra, hogy a fagyasztott halhús felhasználása mikor történik. A Hungast által kiadott étlapból kitűnt, hogy ennek felhasználása másnap vált esedékessé, és előző nap déltájt még a fagyasztóban volt (a dolgozók úgy tudják, hogy 48 órával előtte már ki kellett volna venni a halat a fagyasztóból, és nem meleg vízben áztatva felengedni, hogy utána süthető legyen).  
Szintén éppen hatósági ellenőrzés volt, amikor délután 13 óra körül mintegy 1200 l tejet üstbe öntöttek és 14:30-kor főzték meg a tejbedarát, hogy másnap abból készítsenek lekvárral töltött gombócot. A vizsgálatkor az üstök tele voltak tejjel, és a dolgozók elmondása szerint nem kérdezett rá senki, hogy mikor használják fel ezt az alapanyagot.
A szakácsok rendszerint reggel 6 órakor kezdik meg az ebédfőzést, fél 7-kor készen van a 4000 adag rizs, 9 órakor kezdődik a kiszállítás. Ebből következik, hogy a főzéstől számított három órán belül nem tálalják az ételt. Mikor a dolgozók ezt észrevételezték, az volt a válasz, hogy az ételtárolók 6 órán keresztül tartják a hőt, ezért nem probléma az étel elkészülte és a tálalás közötti viszonylag hosszú idő. (A gyerekek elé dél és 2 között kerül a reggel készült étel.)
A reggeli órákban szinte alig lehet mozdulni a munkahelyen, edényekkel teli a folyosó. Az a dolgozók javaslata, hogy reggel 6 óra körül szíveskedjenek ellenőrizni a konyhai állapotokat.
Pénteken rántott csirkemáj lesz az ebéd. Ha az eddigi gyakorlat szerint történik az előkészítés (pontosabban annak elmaradása), reggel fagyott állapotban kell nekiállni a főzésnek, és a májat meleg vízben kell felengedni. A nagy gyakorlattal rendelkező dolgozók kifogásolják a főzésre konyhába küldött alapanyagok előkészítetlenségét, amely nem az ő feladatuk és hibájuk, ám a cég belső ellenőrzése folyamatosan rajtuk kéri számon a szabályszerű működést, ezért is vagyok kénytelen Önökhöz fordulni. Éppen ezért tartanak attól, hogy amennyiben a hiányosságok tartóssá válnak, és azt nem jelzik, azokért őket fogják számon kérni. Ilyen problémát jelent pl. a zsákokban érkező rizs, ami ebben a formában nem kerülhetne a konyhába, hanem az ott dolgozóknak már eleve szabályosan tárolt formában kellene kapni az alapanyagot.
Elmondásuk szerint előfordult, hogy hétfői napon főztek sertéscombot levesnek. A maradék főtt húst kedden és szerdán is fel kellett dolgozni. Szerdán húskrémet kellett készíteni belőle, amelyet csütörtökön használtak fel a hidegélelemhez. Arra is volt példa, hogy a megmaradt felvágottat vagy virslit bedarálták a feltétnek szánt vagdalthoz.
A dolgozók az is sérelmezik, hogy munkavégzés során nem viselhetnek kisméretű fülbevalót, de nyakláncot sem. A korábbi munkáltatónál csak a gyűrű viselése volt tilos, érthető higiénés okokból. Arra kérem Önöket, hogy amennyiben e kérdés is az Önök hatáskörébe tartozik, szíveskedjenek tájékoztatni arról, hogy ezzel kapcsolatban mi a helyes eljárás, viselhetnek-e fülbevalót, ill. munkaruhán belül hordott nyakláncot az élelemmel egyébként munkaruhában dolgozók.
Mivel nem vagyok arról meggyőződve, hogy az általam felsorolt valamennyi kérdés az Önök hatáskörébe tartozik, elnézésüket kérem, ha olyan ügyben kérem intézkedésüket, amelyre más hatóság jogosult.
Visszajelzésükre várva, tisztelettel:

Nagy Erzsébet szakszervezeti képviselő 




Baranya Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság
Dr. Bajnóczi Pál igazgató úr részére
7623 Pécs, Megyeri u. 24.
baranya_megye@oai.hu

Tisztelt Igazgató Úr!

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának határozata alapján a pécsi köznevelési közintézményekben folyó gyermekétkeztetés feladatát a Hungast-Mecsek Kft. látja el 2012. szeptember 1-jétől. E cég vette át többek között az Apáczai Nevelési és ÁMK Éttermét is, amelyben nemcsak gyermekétkeztetés, hanem az ANK-ban dolgozók és a környéken ebédre befizető lakosok ellátása is folyt. A étterem átvétele után a Hungast-Mecsek Kft. gondoskodik az ANK-ban tanulók tízóraival és uzsonnával történő ellátásáról is. Az intézményben és a Hungast-Mecsek Kft-nél is működik helyi szakszervezeti szerve (helyi csoportja) a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének, amelynek ügyvivője vagyok. Tisztségemből fakadóan a dolgozók rendszeresen fordulnak hozzám különböző panaszaikkal, amelyeket igyekszem az illetékeseknek jelezni és közvetíteni a problémák megoldása érdekében. Így jeleztem a cég felé, hogy a tanítási év kezdetétől nem kaptak a gyermekek tízóraira folyadékot. E felvetésemet követően, 2012. szeptember 11-én reggel a csatolt fájlban küldött fotón látható fémedényeket küldte át a kft. az ANK iskoláiba, amelyek konyha- vagy tálalóhelyiségekkel nem rendelkeznek. Ezeket az edényeket mindkét általános iskolában a porta mellett, a WC-vel szemben helyezték el. A portások, akiknek ez a munka nem tartozik a munkaköri feladataik közé és nem is rendelkeznek olyan igazolással, amely jogosítja őket ételkimérésre, merőkanállal merik a küldött teát műanyagkannákba, amelyeket azután a gyerekek vagy a pedagógusok a tanterembe visznek és ott a gyerekek saját poharába töltik, már akinek van ilyen. Azt az információt kapták a pedagógusok, hogy hamarosan poharat is küld az étkeztető cég, ami véleményem szerint még aggályosabbá teszi a helyzetet, mivel ez azt jelzi, hogy tartósan ilyen módon kívánják az étkezést igénybe vevőket itallal ellátni.
Mióta a Hungast-Mecsek Kft. látja el a gyermek- és tanulóétkeztetési feladatot, a gyermekek uzsonnáját az ebédeltető pedagógussal szállíttatja az iskolába a cég. A gyermekeket kísérő pedagógusok nagy zsák szendviccsel, több tálca joghurttal kénytelenek közlekedni. Az étkeztetést követően a pedagógusnak levegőztetni kell a rájuk bízott gyermekeket, vagy különböző foglalkozásokra kísérni. A nagy zacskó uzsonnával ezt megoldani nemcsak, hogy fizikailag is problémás, de az élelem minőségének sem tesz jót.
Az egyik Hungast-Mecsek Kft-nél dolgozó azt az információt adta nekem, hogy fejetlenség van a cégnél, a hűtőszekrényekben együtt tárolják a zöldséget, nyershúst és készételt, amire korábban példa nem volt. Nem ismerem az ezzel kapcsolatos jogszabályokat, így azzal sem vagyok tisztában, hogy az elmúlt időszakban változtak-e az élelmiszerek, illetve élelmiszer-alapanyagok tárolására és kezelésére vonatkozó rendelkezések, de az étkezést igénybe vevők egészsége érdekében fontosnak tartom ezt is jelezni Önöknek.
Kérem a fentiek szíves vizsgálatát, és várom esetleges intézkedéseiket, illetve az azokkal kapcsolatos visszajelzésüket.

Pécs, 2012. szeptember 11.

                                                                   Tisztelettel:

                                                                                                      Nagy Erzsébet
                                                                                        tanár, szakszervezeti képviselő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.