2013. január 8., kedd

Európai demokráciától idegen, szakszervezeti vezetővel szembeni munkáltatói intézkedés Pécsett!


Sajtóközlemény

A Baranya Megyei Szakszervezetek Akcióegysége (BMSZA: http://bmsza.wordpress.com/about/) megdöbbenéssel értesült Hofekker Ferenc, a Független Demokratikus Szakszervezet elnöke munkaviszonyának azonnali hatállyal történő megszüntetéséről, amelyet követően a szakszervezeti tisztségviselő a munkáltató területére sem léphetett be, ezzel a Zrt. vezetése teljességgel ellehetetlenítette a munkahelyen működő szakszervezet tevékenységét.
Tudomásunk van arról, hogy Hofekker Ferenc szakszervezeti tisztségviselőként számos esetben jelezte a cégvezetés felé a buszok műszaki állapotával kapcsolatos problémákat, a rossz műszaki állapotból eredő balesetveszélyt, különös tekintettel arra, hogy baleset esetén a körülmények vizsgálatakor a járművet rossz műszaki állapotban átvevő buszvezető felelőssége is felmerülne.
Az autóbuszok műszaki állapotának javítása helyett a Tüke Busz Zrt. vezetése eltávolította a területén működő Független Demokratikus Szakszervezet elnökét. Ez a lépés mind munkajogi szempontból, mind a biztonságos közszolgáltatás tekintetében elfogadhatatlan! Kérjük ezért, hogy a Tüke Busz Zrt. 100%-os tulajdonosa, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának vezetői hassanak oda a jogellenes munkáltatói intézkedés visszavonása érdekében, és haladéktalanul rendeljenek el vizsgálatot a pécsi városi közösségi közlekedésben résztvevő buszok állapotával, valamint a buszok karbantartásával kapcsolatban.
A Baranya Megyei Szakszervezetek Akcióegysége – a szolidaritáson túl – jogi segítséget nyújt az elküldött szakszervezeti tisztségviselőnek, emellett, ha a felmondás visszavonására nem kerül sor, további hazai és nemzetközi fórumokhoz fordul a Hofekker Ferencet ért megtorló munkáltatói intézkedés miatt. 


                              RSZV Dél- Nyugat Magyarországi Rendőr Szakszervezet
                              Független Demokratikus Szakszervezet PK. Zrt.
                              Független Rendőr Szakszervezet Baranya Megyei Szervezetei
                              Hauni Hungária Kft. Vasas Alapszervezet
                              Húsipari Dolgozók Szakszervezetének Pécsi Alapszervezete
                              Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete
                              Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete
                              Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Baranya Megyei Szervezete
                              Vasas Szakszervezet Dél-Dunántúli Regionális Képviselete






Sajtóközlemény

A LIGA Szakszervezetek felszólítja a Tüke Busz Zrt. vezetését, hogy állítsa helyre a pécsi tömegközlekedés területén szerveződött Független Demokratikus Szakszervezet elnökének munkaviszonyát, és
azonnali hatállyal kezdje meg az egyeztetéseket a szakszervezettel az üzembiztonság kérdéséről.

Hofekker Ferencet azért bocsátották el azonnali hatállyal, mert több kollégájával együtt, december 21-én, a buszok műszaki állapotára hivatkozva megtagadta a munkavégzést. A munkáltató magatartása azért sem érthető, mert a szakszervezet többször is felhívta már a vezetés figyelmét a rossz műszaki állapotokra, így az esetleges balesetveszélyre is. A szakszervezeti vezető kirúgása azonban nem válasz a buszok műszaki állapotára, és végképp nem válasz az utazóközönség aggodalmaira sem!

A piacgazdaságban minden vállalkozás alapja kell legyen a kiváló minőségű szolgáltatás, amelynek minimuma az üzembiztonság. Amennyiben a buszvezetők nem csak saját testi épségük, de a rájuk bízott utasok
biztonsága érdekében is megtagadták a munkavégzést, nem kirúgást, hanem dicséretet érdemelnének, hiszen potenciálisan életeket mentettek. Az a munkáltatói hozzáállás, mely szerint nem a problémákat
kell orvosolni, hanem az azokat jelzőket kiiktatni, nem fenntartható, kiváltképp, ha közszolgáltatásról van szó, ahol emberek tízezreinek sorsa függhet a munkáltató rossz döntésétől.

A LIGA Szakszervezetek nagyon veszélyes és elfogadhatatlan "munkaügyi" modellnek tartja azt, ahol a munkáltató nem egyeztet a munkavállalók képviselőivel, hanem egyszerűen az azonnali felmondás eszközéhez nyúl. Ennek a gyakorlatnak nem lehet helye a modern munkaügyi kapcsolatokban, az Európai Unióban.

A LIGA Szakszervezetek ezért felszólítja a munkáltatót a helyzet minél gyorsabb és minden fél számára megnyugtató rendezésére, valamint felajánlja jogi segítségét a szakszervezet elnökének, hogy
munkaviszonyát helyreállítsák.

                                                                                     LIGA Szakszervezetek


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.