2013. január 26., szombat

Terjeszd, oszd, csatlakozz!


Kedves Kollégák!

Az elkerülhetetlen bekövetkezett. A kormányzati oldal olyan megállapodást írt alá három pedagógus szakszervezettel, mely vállalhatatlan a PDSZ számára mert:
- köszönő viszonyban sincs a sztrájkbizottsági követelésekkel,
- nem foglalkozik az "államosítással" bekövetkezett őskáosszal,
- nem tartalmaz valódi garanciákat azokra a minimumokra sem, melyeket a kormányzati oldal hajlandó volt befogadni,
- relativizálja az életpályamodellben megígért béremelést,
- megvalósítja az életpályamodell elvárt munkateher növelését.
Nem volt más választásunk, mint önálló sztrájkbizottságot alakítani.
A megállapodás szövege az utolsó egyeztetésen tovább puhult, hiszen az aláíró szakszervezetek elfogadták, hogy a közalkalmazotti bértábla emelésének kérdésében az OKÉT-ben egyeztetnek, ami beláthatatlan időhúzásra ad alapot. http://pdsz.hu/_Media/documents/Sztrjkbizottsgi%20megllapods-a%20kznevels%20rendszere-2013-01-22.pdf)
A mostani kaotikus állapotokat ismerve különösen érthetetlen, a keddi megállapodás, arról nem is beszélve, hogy miközben pedagógus álláshelyek megőrzéséről beszélnek az aláíró szakszervezeti vezetők és Balog Zoltán miniszter, nem vesznek tudomást az elmúlt év végén kiadott kormányhatározatról, mely szerint a nyugdíjba vonuló, ill. oda küldött kollégák megüresedett álláshelyét nem lehet betölteni.

Miért tévedés a megállapodás?
Végre kezd körvonalazódni egy széles összefogás, amely az oktatás megmentése  érdekében szerveződik, diákok (közép- és felsőoktatásban tanulók), szülők, pedagógusok, oktatáskutatók. Egyre nyilvánvalóbb, a társadalmi összefogás a politikailag motivált, szakmailag elfogadhatatlan folyamatokkal szemben, a sokat szenvedett iskolarendszer értékei megtartásának érdekében.
Soha ilyen szimpátia nem vette körül azokat, akik az oktatás értő művelőiként jelzik, ezeket a problémákat, s aktív fellépésükkel tesznek azok kijavításáért.
Meggyőződésünk, hogy a problémákat nem azzal lehet kezelni, hogy segítjük az eddig is elhibázott döntések további végrehajtását, hanem, ha megakadályozzuk azokat. Együtt meg tudjuk akadályozni. A megállapodásban szereplő "kármentés", amire persze semmi garancia, arra az esetre vonatkozna, ha a kár már bekövetkezik (az egyik, az államosítás már bekövetkezett, és látjuk is az eredményét). A megállapodást aláírók azt vállalták, részeivé válnak a rendszernek, azzal, hogy csak monitoroznak.

A PDSZ az üres megállapodás aláírásának megtagadását követően megküldte sztrájkkövetelését a miniszterelnöknek: http://pdsz.hu/_Media/documents/PDSZ%20Sztr%C3%A1jkbizotts%C3%A1g.PDF
A miniszterelnöknek a levél kézhezvételétől számított öt napja van megnevezni a tárgyalódelegáció vezetőjét.
Ezt követően kerülhet sor a tárgyalásokra, amelyek során a sztrájkköveteléseken túl tárgyalni kell a még elégséges szolgáltatásokról. A PDSZ a felügyelet nélküli sztrájkban érdekelt. Már az erről szóló tárgyalás alatt is tartható legfeljebb kétórás figyelmeztető sztrájk.
Amennyiben nem tudunk megegyezni a kormánnyal, a PDSZ kész a nevelési-oktatási intézményekben tartandó országos sztrájk megszervezésére.
Együtt erősek vagyunk, csak el kell hinnünk végre, hogy ha összefogunk, akkor el tudjuk érni követeléseink teljesítését!
Kérjük, kövesse nyomon a www.pdsz.hu és a www.pdszpecs.blogspot.com oldalakat és kövessen bennünket a Facebookon!
Ha felvételét kéri címlistánkra, irodánkból közvetlen információkat is kap a PDSZ-től. (+36 1 214 5842)


                                                            Üdvözlettel:


Mendrey László elnök, PDSZ

A legfrissebb sajtóból néhány:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.