2014. december 6., szombat

Hanesz úr nem számított jogi érvekre...

Mindenekelőtt javítanom kellett előző bejegyzésemet: nem az EMMI-ben, hanem a KLIK-ben volt jelenésünk pénteken (Mendrey László, Szűcs Tamás és jómagam voltunk a "delegáció"). Hanesz József, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott elnöke fogadott bennünket. Kifejtettük, hogy a KLIK, illetve a tankerületek által kiadott levelekkel milyen jogi aggályok merültek fel (lsd. a korábbi poszt tartalma). Hanesz úr nem volt felkészülve ennek megvitatására, Behívta egyik jogász munkatársát, aki - keresem a szavakat - mondhatni, eléggé szürrealista jogi véleményt adott az elévülést és a költségtérítési jogosultságot illetően. Abban maradtunk Hanesz József elnök úrral, hogy jogi véleményünket és javaslatainkat  a jövő hét folyamán írásban eljuttatjuk a KLIK-nek, ők pedig jogszabályban előírt határidőn belül válaszolnak nekünk (a választ közzétesszük). A KLIK elnöke várja még a többi szakszervezet felvetését is, és utána fog döntést hozni.
Többszöri nekifutásra sem sikerült kicsikarnunk határidőt a költségtérítés kifizetésével kapcsolatban. A nem éppen feszültségmentes beszélgetés végén Hanesz úr azt is kétségbe vonta, hogy erről a kérdésről neki szakszervezetekkel kellene egyeztetnie, mondván, a legtöbb pedagógus nem szervezett, és a hozzájuk érkezett visszajelzések szerint elégedett a KLIK intézkedésével.
Mivel a visszamenőlegesség kérdésében sem volt remény, hogy megállapodjunk, nem is volt értelme előállni egy mindkét fél, és nem csak a KLIK számára méltányos, egységes kompenzáció összegének javaslatával. Arra sem kaptunk ígéretet, hogy a KLIK kezdeményezi a törvény szerint adható, maximálisan havi 1000 Ft-os bankszámla-hozzájárulást.
Azzal jöttünk el, hogy aki minél előbb meg szeretné kapni az őt megillető költségtérítést, legjobb, ha a peres utat választja. A perek hatására talán a KLIK is nagyobb sebességre kapcsol. Ehhez minden jogi segítséget megadunk nemcsak azért, hogy minél többen megkapják végre azt az összeget, ami törvény szerint nekik jár, hanem azért is, hogy az állam - és benne a legnagyobb állami intézmény vezetése - is lássa be, hogy hosszútávon nem éri meg visszatartani a jog szerinti járandóságokat. Hanesz Józsefet tájékoztattuk arról is, hogy amennyiben nincs megállapodás a jövőbeli költségtérítésről, javasolni fogjuk, hogy válasszák minél többen az illetmény postai úton történő kifizetését. Hanesz úr erre azt válaszolta, hogy a pedagógusok ennél korszerűbben gondolkodnak, és nem vállalják a visszalépést. Mintha csak nem volna tudomása a kormány banki tranzakciókat érintő eddigi intézkedéseiről.
Mi várható: Rövid időn belül megküldjük felvetéseinket és javaslatainkat a KLIK-nek. Reményeink szerint a Pedagógusok Szakszervezetének vezetése is átgondolja álláspontját és a költségtérítésben vállalt szerepét.
Az eddig történtek alapján az a javaslatunk, hogy aki hozzá akar jutni az őt megillető teljes költségtérítéshez
- keresse a PDSZ legközelebbi irodáját,
- ha OTP lakossági folyószámlája van, lehetőleg ne a KLIK, illetve az OTP által kiadott adatigénylő lapot használja a keresethez a pénzfelvétel díjának számításakor, hanem használja a kalkulátort, amelyet innen tölthet le: https://www.facebook.com/download/535694976574436/otp_lafo_tempo_net_zoldnet_premium_elektronikus_final.xls A kalkulátor ugyanis a havi nettó fizetés összegének pénzfelvételi díját adja meg, és nem a havi első pénzfelvételt.
Keresse fel és kövesse az alábbi facebook-csoportot: https://www.facebook.com/groups/175857955918024/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.