2011. március 3., csütörtök

A PDSZ Országos Választmányának 2011. február 25-ei határozatai

Semmi nem indokolja, hogy új közoktatási törvényt alkossanak. A jelenlegibe kellene a szükséges módosításokat beilleszteni, de minél előbb (lásd: 3. pont)!


1. A PDSZ OV egyhangú határozattal megbízza az elnököt, hogy a nyugdíjjogszabályok módosítása érdekében kezdjen egyeztetést a parlamenti pártok frakcióvezetőivel.

2. A PDSZ OV szerint jelenleg nincs szükség új közoktatási törvény megalkotására, mivel a tervezett változtatások a hatályban lévő törvény módosításával is lehetségesek. Indokolatlannak - a demokrácia alapelveivel, a hatalmi ágak szétválasztásával ellentétesnek - tartjuk azt a gyakorlatot, hogy számos tartalmi elemet kormányrendelet határozzon meg. Ezáltal ugyanis a normaalkotó és a norma végrehajtójának a szerepe összemosódik, nem beszélve arról, hogy a szabályozás társadalmi kontrollja teljességgel megszűnik.
Megjegyezzük továbbá, hogy sem a kormányzó pártok közötti szükséges konszenzus, sem a tényleges társadalmi vitára utaló szándék nem mutatkozott idáig.

3. A PDSZ Országos Választmánya szükségesnek tartja az 1993. évi közoktatási törvény módosítását, különösen az alábbi kérdésekben: tanulócsoportok létszámának csökkentése, pedagógusok óraszámának csökkentése, a tanulói óraszámok növelése, az iskolai agresszió elleni határozott fellépés lehetőségének megteremtése, a kötelezően figyelembe veendő további végzettségek elismerése.

4. A PDSZ OV úgy határoz, hogy amennyiben a pedagógusok továbbképzése kötelező marad a továbbiakban, akkor olyan jogszabály módosításokat kell kezdeményezni, amelyek alapján a munkavállaló számra a továbbképzés ingyenes, költségmentes.    

Amikor az OV a fentiekről tárgyalt, még nem voltak ismertek a tankötelezettségre vonatkozó legújabb ötletek és az iskolaszerkezet átalakítására vonatkozó, Pokorni Zoltán által jegyzett tervek.
Ezekről az OV remélhetőleg hamarosan kiadja állásfoglalását.

Addig is néhány sajtóvisszhang: 
http://hirszerzo.hu/belfold/20110303_taigetosz_torveny_tankotelezettseg  - Mendrey László, a PDSZ elnöke reakciójával

http://hirszerzo.hu/belfold/20110302_orban_csomag_oktatas

http://nol.hu/belfold/pokorni_keplete_a_15_evre






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.