2011. január 26., szerda

Bankszámlakezelési kompenzáció

Tisztelt Polgármester Úr!

Nagy Csaba alpolgármester úrral történt megbeszélésünknek megfelelően küldöm a közalkalmazottak illetményének bankszámlára utalása költségtérítésére vonatkozó javaslatunkat: amely közalkalmazottanként a 2011. évben nettó 13.890.- Ft

Az igény alapja a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény (a továbbiakban: Kjt.) 79/A. § (2) bekezdése, amely szerint az illetmény fizetési számlára történő átutalása és egyszeri felvétele, illetve az illetmény-kifizetés a közalkalmazott részére költségtöbbletet nem okozhat.
Az évente egyszeri kompenzáció összegére tett javaslatnál az Alpolgármester úr, valamint az illetékes főosztály munkatársa által megadott fejenkénti átlagos havi nettó 120.000 Ft keresetből indultunk ki, valamint az OTP Forint folyószámla fenntartási költségéből és az onnan történő havi egyszeri pénzfelvétel díjából, annak is a legolcsóbb, ATM-ből, bankkártyával történő módjából.
Azért választottuk az OTP-t, mert a fizetések bankszámlára történő utalásának bevezetésekor Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata intézményeiben – fenntartói közreműködéssel – az OTP-ben nyitott számlát (lakossági folyószámlát) a közalkalmazottak többsége. Azóta az OTP számos számlakonstrukciót hozott létre, ám azok a számlatípusok, amelyek ingyenes számlavezetést, vagy ingyenes pénzfelvételt biztosítanak, valamely egyéb feltételhez kötik a kedvezmény igénybevételét, amelynek nem teljesülése esetén jóval nagyobb költséget rónak a számlatulajdonosra, mint a kedvezmények nélküli, régi számlacsomag díja. Miután nem lehet megkívánni, hogy a közalkalmazott a kedvezmény igénybevételéhez pl. minimálisan havi legalább havi 150.000 Ft látra szóló egyenleggel és legalább 1 db csoportos beszedési megbízással (Tempó szlacsomag), vagy 150.000 Ft a látra szóló egyenleggel rendelkezzen, és az interneten bejelentkezzen az OTPdirekt szolgáltatások valamelyikébe (Net szlacsomag), avagy további más feltételnek megfeleljen, számításainkkor az OTP Folyószámla csomagjának díjaiból indultunk ki.
Ennek megfelelően havi 299 Ft számlavezetési díjjal, 1.875.- Ft éves kártyadíjjal, valamint havi 54 Ft+0,54% egyszeri készpénzfelvételi díjjal számoltunk. (https://www.otpbank.hu/static/portal/sw/file/Bankkartya_Lak_H_20110117.pdf)
Nagy Csabával abban állapodtunk meg, hogy a könnyebb kezelhetőség érdekében nem fejenként történne a költségtérítés mértékének számítása, hanem egy egységes középértékben számolt összeget kapna valamennyi közalkalmazott a korábbi gyakorlatnak megfelelően. Ezzel jelentősen csökkenthető a költségtérítéssel kapcsolatos többletmunka is.
A kompenzáció összege havi nettó 120.000.- Ft-tal számolva:
havi számlavezetési díj
299
havi egyszeri készpénzfelvételi díj
702
szlavezetés és egyszeri készpénzfelvétel éves költsége
12012
éves kártyadíj
1875
összesen nettó
13887

Arról biztosítottam Alpolgármester urat, hogy a közalkalmazottak – amennyiben méltányosságot és minimális megbecsülést tapasztalnak a városvezetők részéről – mindenkor elfogadtak olyan költségkímélő megoldásokat, mint pl. a csekély értékű ajándék címén juttatott utalványt, amennyiben annak megállapodás szerinti összegét ténylegesen meg is kapja a közalkalmazott (Szja-, eho összegének levonása után). Ezzel szemben az a nyomatékos kérésük és elvárásuk a közalkalmazottaknak, hogy e jogszabály szerinti költségtérítésük mellett legalább a tavalyi, igen alacsony szinten tartott, a korábbi évekhez képest jelentősen csökkent béren kívüli juttatásuk anyagi fedezetét biztosítsa a fenntartó, és ne vonja azt el a város anyagi helyzetére hivatkozva.
Együttműködésére és támogatására számítva várom válaszát.

Pécs, 2011. január 24.

                                     Tisztelettel:


                                                                   Nagy Erzsébet
                                                            a PDSZ városi ügyvivője

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.