2011. január 13., csütörtök

Olcsó népszerűségre törekvő sajtóközlemények helyett a szociális partnerekkel történő egyeztetést várják el az intézmények sorsáról a szakszervezetek Pécsett

2010. decemberében tárgyalt az Önkormányzati Érdekegyeztető Fórum a 2011. évi költségvetési koncepcióról. A Szakszervezeti Oldal a koncepció véleményezése mellett konkrét elképzelésekről kért és nem kapott tájékoztatást. Az ülésen az Önkormányzat Oldal részéről egyedül nyilatkozó Nagy Csaba alpolgármester részéről mindössze az hangzott el, hogy most még előzetes elképzelések szintjén állnak a dolgok, és konkrét terveket a koncepció elfogadása után dolgoznak ki. A szakszervezetek kérték, hogy tervezés korai fázisába vonják be őket, erre azonban az volt az alpolgármesteri válasz, hogy be fogják tartani a törvényben előírt egyeztetési kötelezettséget. Márpedig a jelenleg hatályos törvényi előírások szerint a közoktatásban ez azt jelenti, hogy akár május végéig, egyes esetekben július végéig is elhúzódhat a döntés az intézmény sorsáról, így előfordulhat, hogy az intézményekben dolgozó közalkalmazottakat úgy küldik szabadságra, hogy nincs tudomásuk arról, hogy pl. a következő tanítási évet elkezdik-e.
A közalkalmazottakat érintő egzisztenciális bizonytalanság mellett ugyanakkor a város semmit nem nyer, viszont veszíthet a szakmai és érdekvédelmi egyeztetések nélkül lefolytatott átszervezések miatt. Dr. Páva Zsolt polgármester legutóbbi nyilatkozata arra utal, hogy messze nem szakmai indokok játszanak szerepet az oktatás átalakításánál, hanem ismét a spórolás, most éppen arra hivatkozva, hogy szerintük kevésbé népszerű intézményekre nincs szükség. Láthatóan a polgármesterhez nem jutott el információ arról, hogy az alacsony létszámú intézmények Pécsett milyen programmal működnek. Mit kezdenek vajon a pécsiek által kevésbé preferált iskolába járó és onnan majd a többi iskolába áthelyezett súlyos szociális, beilleszkedés és tanulási nehézségekkel küzdő gyerekekkel, akikkel jelenleg ezekben a polgármester, ill. tanácsadói által megszüntethetőnek ítélt intézményekben szakszerűen foglalkoznak.
A szociális területen olyan intézmények is kaptak utasítást arra, hogy tegyenek javaslatot létszámcsökkentésre, ahol most sincs elegendő, a jogszabályi előírásnak megfelelő létszám. Ha a döntéshozók nem veszik figyelembe az ágazati jogszabályokat, nem készítenek az átszervezések előtt hatástanulmányokat, csak folyamatos, külső megrendelésre készülő átvilágítások követik egymást, amelyekkel a város egyrészt köztudott, sok esetben azonban téves adatokat „vásárol” anélkül, hogy azokkal a képviselőtestület valamit is kezdeni tudna, megtakarításra aligha számíthatunk. A legutóbb, mintegy 60 millió Ft-ért végzett átvilágítás – amelyben az intézmények számára ígért adathelyesbítések sem történtek meg – egyrészt ebben a formájában alkalmatlan a szakmai és gazdasági alapon történő áttekintésre, másrészt érthetetlen és etikai szempontból is elfogadhatatlan, hogy míg az intézményekben olyan álláshelyeket szüntetnek meg a csődközeli helyzetre hivatkozva, amelyekhez tartozó feladat továbbra megmarad, addig az átvilágítások (immár egy újabb is folyamatban van) költségei lassan egy iskolányi közalkalmazotti létszámnak megfelelő bérköltséget tesznek ki. Az átvilágítás számos többletfeladatot ró az intézményekre, hiszen nekik kell adatokat szolgáltatni, még olyan szinten is, hogy mennyit fogyaszt a hűtőszekrény, a takarítónő hány liter vizet használ, az óvodában a gyerekek hányszor mosnak kezet, stb. Az sem érthető, hogy a nagy spórolásban miért van szükség külső átvilágító cégre, ráadásul olyanra, amelyben a polgármesteri tanácsadó érintett, miért nem felel meg a városvezetésnek a hivatalban dolgozó szakemberek munkája.
Részletes tájékoztatást kérnek, valamint érdemi egyeztetést várnak a városi, közszférában működő szakszervezetek a közfeladatok ellátásával a közszférában foglalkoztatottakkal kapcsolatban. A szociális partnerekkel történő érdemi párbeszéd hiánya csak rossz döntésekhez vezethet, ugyanakkor a demokratikus működéssel összeegyeztethetetlen.

Pécs, 2011. január 13.
           
Az Önkormányzati Érdekegyeztető Fórum Szakszervezeti Oldala képviseletében


                                                            Nagy Erzsébet
                                                      városi ügyvivő (PDSZ)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.