2011. február 22., kedd

Pécsett elkezdődött... de mi?

A jelenlegi városvezetés a választások előtt nem hozta nyilvánosságra oktatási programját (mint ahogy egyéb programjait sem), így azt sajnos a jelenlegi körülmények között és módon kell megismernünk. Nagy Csaba alpolgármester a 2011. február 15-ei Önkormányzai Érdekegyeztető Fórumon bejelentette, hogy 2-3 héten belül lefolytatják - először az érintett intézményekkel, majd az intézményi szakszervezetekkel, utána a városi szintű szakszervezeti tisztségviselőkkel - az egyeztetéseket és azután hozzák nyilvánosságra intézményátszervezési terveiket. Akkor még nem árulta el, hogy ezek a megbeszélések a bejelentést követő két nap múlva elkezdődnek (és jelenleg is folynak).
A PDSZ számára elfogadhatatlan minden, a város nehéz gazdasági helyzetével indokolt megszorítás és intézményátszervezés mindaddig, amíg azt látjuk, hogy a városvezetés számolatlanul szórja a pénzt tanácsadókra, ill. költ nem kötelező feladatokra. A közoktatás, mégpedig a törvényben garantált, világnézetileg semleges oktatás önkormányzati feladat. A jelenlegi költségvetési törvényben az egyházi fenntartású intézményeknek biztosított kiegészítő támogatás megnövelte az egyházak intézményfenntartó kedvét, de ne feledjük el, hogy - ahogy az már korábban is számos esetben megtörtént - a prioritások változhatnak, és a támogatások a későbbi költségvetési törvényekből eltűnhetnek, nem beszélve arról, hogy egyes feladatok "kiszervezésével" szűkülhet a világnézethez nem kötődő közoktatási intézmények által nyújtott oktatási "paletta".
A PDSZ az oktatáson kívül a szociális területen (a gyermekvédelem területén) is érintett. Az itt dolgozók és az ellátottak védelme érdekében a szociális szférát érintő önkormányzati elképzelésekre is odafigyelünk, és a többi szakszervezettel együttműködve fellépünk minden érdeksérelemmel járó intézkedéssel szemben.
A PDSZ csak olyan átszervezést tud eltűrni, amelynek oka kizárólag az alacsonyabb tanulólétszám, ill. az oktatás további minőségromlásával, valamint a pályán foglalkoztatottak szakmai okokkal nem indokolható létszámcsökkentésével nem jár.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.