2011. május 6., péntek

Indítható osztályok - A pécsi önkormányzat három képviselője közgyűlés által átruházott jogkörben meghozta döntését

2011. május 5-én reggel 9-től ülésezett Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Oktatási és Kulturális Bizottsága, amely közgyűlés által átruházott jogkörben tárgyalta az indítható első osztályokról szóló előterjesztést: Ide kattintva olasható
Az ülésen részt vett dr. Hoppál Péter, a bizottság elnöke, Lengvárszky Attila, Haász János, Meixner András képviselők (utóbbi a napirend tárgyalása közben távozott).
A PDSZ részéről ketten vettünk részt, Lengyel Erika és Nagy Erzsébet, a PSZ részéről Fekete Mária.
A bizottság nem változtatott a korábbi szervezeti és működési szabályzaton, így most is, ahogy az előző ciklusban, szavaztak arról, hogy a szakszervezetek képviselői hozzászólhatnak-e az ülésen. Most először fordult elő, hogy az előzetesen megszavazott hozzászólási lehetőség után a bizottság az újbóli jelentkezésre (Lengyel Erika kért szót) ismét szavazott, majd LENGVÁRSZKY ATTILA és HAÁSZ JÁNOS nemleges szavazatával nem adott szót szakszervezeti képviselőnek. Különösen döbbenetes ez az eset, ha arra gondolunk, hogy a döntést semmiféle előzetes egyeztetés nem előzte meg, és nem közgyűlési előterjesztésről, hanem magáról a döntésről szavazott ez a néhány képviselő. No, de mi is előzte meg ezt a példátlanul antidemokratikus lépést?
Nagy Erzsébet kifogásolta, hogy annak ellenére, hogy korábban dr. Hoppál Péter ígéretet tett arra, hogy a bizottság oktatási ügyeket a délutáni órákban fog tárgyalni, ezt a témát 10 órakor tűzte napirendjére, márpedig ezzel az időpontválasztással sokak számára lehetetlenné tették a részvételt. A bizottság mióta az önkormányzati rendszer létezik, mindenkor figyelemmel volt arra, hogy üléseit olyan időpontban tartsa, hogy azon a közoktatásban működő szakszervezetek képviselői - amúgy főállású pedagógusok - részt tudjanak venni. A demokratikus gyakorlattal ellentétes az, ami jelenlegi ülésezési renddel kialakult.
Nagy Erzsébet kifogásolta továbbá, hogy a városban induló osztályok zömét nemhogy csúcsra járatják, de messze a törvény szerinti maximális létszám fölött indítják. Azzal együtt, hogy az eredeti előterjesztésben szereplő osztályokon túl a Török István utcában a Vasas-Somogy-Hird-en tervezetthez képest plusz egy-egy osztály indítását engedélyezik, a városi átlaglétszám 25,5 fő lett. Ez messze a törvényi átlaglétszám fölött van, amely az első osztályban 21 fő! Az is észrevételezte, hogy az előterjesztést készítő referatúra anyagában - csakúgy, mint az előző években - csúsztatott akkor, amikor nem pontosan idézte a jogszabályt, amely csak olyan iskolák esetében engedélyezi a törvényi maximumtól történő 20+10 százalék eltérést, amelyben kettőnél nem több osztály van egy évfolyamon, márpedig ha a jogalkotó ezt az intézményegységekre értené, akkor - ahogy az a törvényben másutt olvasható - feladatellátási helyekre határozta volna meg ezt a szabályt. Márpedig iskola az, amelynek önálló OM-azonosítója van. Régi vita ez a PDSZ és az önkormányzat között, és azért van kérdésnek jelentősége, mert nagyon nem mindegy adott esetben, hogy 26főnyi létszámot lehet 10%-kal , vagy 26fő + 20%-ot lehet még 10%-kal növelni. 
Előkerült az is, hogy az előterjesztés igazolja, hogy a városban a csökkenő tanulólétszámot mindig követte az osztályok számának kialakítása (és ebből következően a pedagóguslétszám is), lévén hogy a most tervezett iskolamegszüntetéssel összefüggő intézkedéssel (Felső-Vámház utcában nem engedélyezett osztályindítás) emelkedett fel a tavalyi szintén magas 25,8 fős városi átlaglétszám (az előterjesztésben a döbbenetes 26,7-es átlag szerepelt). Azzal, hogy örvendetesen változtatott elképzelésén a bizottság, és engedélyezte a városperemi iskolákban az alacsony létszámú osztályokat, még inkább aláhúzta a Felső-Vámház utcai intézményegységre vonatkozó döntésének szakmailag és humánus szempontok szerinti indokolatlanságát, itt ugyanis a zömében hátrányos helyzetű családokból 18-an (statisztikai létszám szerint 20-an) jelentkeztek az iskolába, akik elhelyezéséről messze nem gondoskodtak úgy, ahogy azt az átszervezéseket megelőző megbeszélésen a PDSZ képviselőjének Staub Ernő, a referatúra csoportvezetője  ígérte. Hol lesznek azok a férőhelyek, amelyek biztosítják e gyermekek fejlesztését, mikor a Városközponti Iskola többi intézményegységeiben -amelyek az érintett tanulók lakhelyétől nincsenek messze.-  nagylétszámú osztályok indulnak? 
Felmerült még az is, hogy vajon a meglévő osztálytermek arra létszámra épültek-e, amelyekről a városvezetés döntött.
Dr. Hoppál Péter bizottsági elnök válasza, valamint Staub Ernő köztisztviselő durván személyeskedő hangú viszontválaszának lényege az volt, hogy Hoppál visszautasította az ülések időpontjával kapcsolatos PDSZ-észrevételt (nem derült ki, hogy voltaképpen mit utasított vissza, azt, hogy délelőtt 10 óra volt, vagy azt a tényt, hogy ígéretet tett arra, hogy a szociális partnerek számára elérhető időpontban ígérte tárgyalni az oktatási témákat, és ennek be nem tartásását a PDSZ kifogásolta, vagy azt a megjegyzést, hogy ez ellenkezik a demokrácia alapelveivel). Ezután következett még, hogy azt várták, hogy a PDSZ megdicséri őket a pluszosztály-indításért, továbbá olyan személyeskedések, hogy Nagy Erzsébettől  ezt várták, meg a tegye csak meg a feljelentését (?), ahogy tőle megszoktuk (?). - Erről részletesebben itt: http://www.pecsistop.hu/articles/article.php?id=869518
Ez után került sor a példátlan leszavazásra, Lengyel Erika (PDSZ) hozzászólási szándékáról, majd pedig dr. Hoppál Péter érdeklődött, hogy  Fekete Mária, a PSZ városi titkára, aki ugyan nem jelentkezett hozzászólásra, nem kérne-e mégis szót. Miután megszavazták a szóadást, dr. Hoppál Péter megköszönte a tömör és magvas hozzászólást, amelynek lényege az volt, hogy az egyik indítható "többlet"-osztály az eredeti előterjesztésben benne volt-e vagy sem. 
Az ülés után vált némiképpen világossá a személyeskedő reakciók valószínűsíthető oka: a Felső-Vámház utcaiak beadványára a kisebbségi ombudsman vizsgálatot rendelt el: http://www.pecsistop.hu/articles/article.php?id=870284
A bizottsági ülés jegyzőkönyvét és az ülésen készült hangfelvételt kikértük a város új főjegyzőjétől.
Az ülésen elhangzott még Staub Ernőtől egy furcsa mondat, amely arra utalt, mintha a referatúra nem kívánna a PDSZ levelében foglalt adatközlésnek, amely a Felső-Vámház utcába beiratkozott gyermekek és testvéreik elhelyezésével kapcsolatos közérdekű adatokra vonatkozott, eleget tenni. Ezt a kijelentését később telefonon némiképpen módosította, kérve, hogy várjunk még pár napig a válaszra. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.