2014. december 5., péntek

Egy furcsa tankerületi levélre...

Továbbra is fenntartom, hogy a KLIK tévesen értelmezi az ügyemben hozott kúriai elvi határozatot. Az ugyanis az elsőfokon meghozott ítéletnek megfelelően a havi számlavezetési díjon és az éves kártyadíjon kívül a havi nettó illetmény egyszeri felvételének költségtérítését írja elő, tehát nem az első pénzfelvétel díját. Ez nagy különbség, mivel az első pénzfelvétel pl. akár mindössze 1000 Ft is lehet. A másik probléma az elévülés megszakítása szabályával kapcsolatos: mind a régi, mind az új Ptk. szerint az elévülést megszakítja a tartozásnak a kötelezett részéről való elismerése. Márpedig Marekné 2013. július 19-én megjelent sajtónyilatkozatában elismerte az elévülést, ez alapján az igény 2010. július 19-éig visszamenőleg (3 évre visszamenőleg) érvényesíthető, és nem 2011-ig. Pécs M. J. Város Önkormányzata már a másodfokú, jogerős  ítélet meghozatalakor, 2012-ben  elismerte a tartozást (annak mértékét vitatta csak, de ebben a Kúria nekünk adott igazat), ezért Pécsett - véleményem szerint - nem kétséges, hogy az igény 2010. január 1-jéig érvényesíthető. 
Harmadik probléma a KLIK tervezett intézkedésével, hogy az csak a 2013. december 31-éig terjedő időszakra kívánja kifizetni a költségtérítést, holott az új munka törvénykönyve, amely 2012. július 1-jétől hatályos, a 158. §-ában ugyanezt a költségtérítési kötelezettséget írja elő. 
Mindenezeknél súlyosabb ügy azonban, ahogy ezt a kérdést a KLIK és a Pécsi Tankerület kezeli. A jog ugyanis nem reprezentativitási kérdés. A KLIK, a tankerület, de az intézményvezető sem írhatja elő, hogy a közalkalmazott valamely szakszervezeten keresztül érvényesíthesse csak költségtérítésével kapcsolatos, jogszabályokkal megalapozott igényét. 
Az pedig több mint érdekes, egyenesen szomorú, hogy a Pedagógusok Szakszervezete láthatóan ez ügyben a transzmissziós szíj szerepét tölti be, mégpedig úgy, hogy ezzel végül a közalkalmazottak az őket megillető költségtérítésnek csak töredékéhez jutnának hozzá. Helyi PSZ tisztségviselőktől úgy tudom, hogy ezzel kapcsolatban velük nem történt egyeztetés, így egy ilyen levél, mint amely a tankerületi igazgató utasítására, az intézményvezetőn keresztül a kollégákhoz jut, a helyi PSZ-tisztségviselő személyét méltatlan helyzetbe hozza. 
A KLIK és a tankerület, valamint az intézményvezető valamennyi képviselettel rendelkező szakszervezettel köteles együttműködni. Ez a levél már csak ezért is igen aggályos, arról nem is beszélve, hogy láthatóan éppen azt a szakszervezetet akarják ignorálni, amelynek tisztségviselője ez ügyben eredményesen próbapert nyert. 
2014. december 5-én a PDSZ egyeztetést folytat a költségtérítés kérdésében a KLIK-ben. Ennek eredményéről levélben be fogok számolni és javaslatot teszek a további lépésre, hogy azután mindenki az információk birtokában tudjon dönteni a saját igényérvényesítéséről. Kérem, hogy ha valakit ehhez kapcsolódóan bármiféle zaklatás, atrocitás érne, jelezze jogsegélyszolgálatunknak vagy nekem e-mailben! 

Nagy Erzsébet (a PDSZ országos választmányi tagja, pécsi ügyvivő)

Íme a Pécsi Tankerület igazgatójának levele: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.