2013. szeptember 20., péntek

Elég volt

Döntött a PDSZ Országos Választmánya:

Sajtónyilatkozat

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Országos Választmánya döbbenten figyeli azt, ami az országban a pedagógus életpályamodell bevezetésének égisze alatt folyik.

A pedagógusok új típusú munkaidő számításának –minden észérvet figyelmen kívül hagyó bevezetése – valamint a munkaterhek értelmetlen és elviselhetetlen mértékű növelése  óriási felfordulást okozott a közoktatási intézményekben. A helyettesítések ad hoc jellege – főleg az általános iskolák alsó tagozatain – pedagógiai szempontból kezelhetetlen helyzetet teremtett, de nem jobb a helyzet a felső tagozatokon, és a középiskolákban sem, ahol szeptember harmadik hetében sem volt ritka, hogy hiányos volt a szakos ellátottság, nem volt stabil tantárgyfelosztás, s a diákok is ideiglenes órarend szerint tettek eleget kötelezettségeiknek.
Csak fokozta a zűrzavart az a KLIK nyilatkozat, mely szerint ez a helyzet akár november végéig is eltarthat.  
 A mindenhonnan érkező panaszáradat hatására választmányi döntés született arról, hogy a PDSZ határozott érdekérvényesítő akciókkal vegye rá a kormányzatot a társadalom számára kárt okozó, a közoktatás világát fenekestül felforgató döntések módosítására, visszavonására. Ezekben az akciókban számítunk a pedagógusok, szülők, szakmai és érdekvédelmi szervezetek tagságának támogatására is.
A PDSZ Országos Választmánya döntést hozott a legerősebb érdekérvényesítő eszköz – a most már jogszerűen gyakorolható sztrájk – előkészítéséről is. Ennek érdekében felmérést végzünk a nevelési –oktatási intézményben dolgozók között, melyben véleményüket kérjük egy esetleges munkabeszüntetés elfogadottságával, támogatásával kapcsolatban.

A Választmány kezdeményezi az Emberi Erőforrás Miniszterénél, hogy a sztrájktörvény előírásainak megfelelően folytassák a tavasszal megkezdett tárgyalásokat, s a lehető leghamarabb üljenek tárgyalóasztalhoz a kérdés békés megoldásának érdekében.

Budapest, 2013. szeptember 20.

                                                                                     Mendrey László elnök, PDSZ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.