2013. március 4., hétfő

Tiltakozás és flashmob

Tiltakozunk az ELTE oktatóinak elküldése ellen
2013-02-24

Nincs megállás. Úgy tűnt egy pillanatra megtorpantak, de nem. Gőzerővel folyik az oktatás szétverése. Kizárólagos szempont a forráskivonás, s a retorzió. Ennek érdekében attól sem riadnak vissza, hogy a világ elitjébe tartozó egyetemre csapjanak le. Most az ELTE BTK oktatói karának megtizedelése van soron, s a hírek szerint nem lehetnek biztonságban mások sem. A hatalom úgy tesz, mintha a nyugdíjas kor elérése, szoros összefüggésben lenne a hatékony oktatás képességének csökkenésével.
 Itt is megjelent a sokszor használt, „jól bevált” fűnyíró.
Talán nem véletlenül. A Bölcsészet Tudományi Kar a színhelye az első magyar egyetemfoglalásnak. A Gombocz Zoltán teremben bontakozott ki az elképzelhetetlen. A kormány által legitimnek tekintett (s, mint kiderült súlyosan kompromittált) diákönkormányzattal szemben olyan hallgatói közösség jött létre, mely valóban demokratikusan hozza meg döntéseit, melyet mindenki magáénak érez. Az oktatók jelentős része fejezte ki szimpátiáját velük, s most itt a válasz. A sikerpropagandával álcázott forráskivonások „eredményeként” jó néhányuktól válnak meg a közeljövőben. Nem számít a minőség, nem számít az eredményesség.
Dübörög a fiskális, és politikai gőzhenger.
Nincs megállás. Egy pillanatra sem. Az oktatás már nem húzóágazat a kormányzati logikában. Költségvetési tétel, melyet le kell faragni. Minden áron. A közoktatás után elérték a felsőoktatást is. Gondolkodásuk végzetes, végletes zsákutca.
Mindannyian súlyos árat fogunk fizetni érte!
A PDSZ felelősséget érez hazánk jövőjéért. Elfogadhatatlannak tartjuk a retorzió jellegű „reform” törekvések minden józan meggondolást, az érdekegyeztetés minimumát is elsöprő megvalósítását.
Tiltakozunk az ország felemelkedését biztosító köz- és felsőoktatás tönkretétele ellen!
Tiltakozunk az egyetemi oktatók elbocsátása ellen!
Budapest, 2013. február 24.

                                                                   Mendrey László elnök, PDSZ

És szerdán:

A Pécsi Hallgatói Hálózat "gördülő flashmobot" szervez tiltakozásképpen az egyetemi oktatók elbocsátása és kényszernyugdíjazása ellen. (A HAHA ezzel kapcsolatos nyilatkozata: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=624113774271904&set=a.392002987482985.114435.337730912910193&type=1&theater)

A flashmobra mindenki hozzon magával egy papírrepülőt, melynek meghajtogatását és dekorációját a kreativitásotokra bízzuk. A legötletesebb alkotásokat lefényképezzük, a képeket pedig feltöltjük a facebook-lapunkra.

Először a PTE BTK udvarából, majd a PTE PMMK udvarából dobjuk majd el (/ki) a papírrepülőgépeket, mellettünk a molinóval, hogy "ezek repüljenek, ne a tanáraink!". A repülőgépekre mindenki ráírhatja, hogy szerinte minek kellene inkább röpülnie (például a kancellároknak).

A flashmob utolsó állomása a Baranya Megyei Kormányhivatal, itt válunk meg végleg a készített repülőktől, bedobálva azokat az épület erkélyeire, lépcsőjére, ablakaiba.

A menetrend tehát:
Szerda, 13:30 (PTE BTK - "A" épület főbejárat),
Szerda, 14:15 (PTE PMMK - Bejárat a Bálicsi út felől),
Szerda, 15:00 (Kormányhivatal - Nagy Lajos király u. 3)

Várjuk a sajtó képviselőit! Hívjuk fel minél többek figyelmét arra, hogy az indokolatlan forráskivonások és a "kényszernyugdíjazás" miatti elbocsátási hullám milyen káros hatással lehet a magyar tudományos és kulturális életre, az egyetemek képzésének minőségére, és az egész országra! 
Tartsatok velünk!

Kedves Kollégák, tisztelt Szülők, tartsanak velük!

Most a felsőoktatás, holnap a közoktatás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.