2013. február 16., szombat

Nincs megállapodás az EMMI és a PDSZ között


"...A kormányzat fatális kompromisszumképtelensége kikényszeríti a legkeményebb érdekérvényesítő eszköz –a sztrájk – alkalmazását. Erről a jövő héten születik döntés.Csatlakozásra hívunk – szakszervezeti hovatartozástól függetlenül - minden pedagógust, minden közalkalmazottat, minden szülőt - mindenkit, akik valódi felelősséget éreznek hazánk jövőjéért. Az oktatás kérdése, az ország boldogulása nem lehet a pártos zsákmányszerzés, ideológiák, egyéni törekvések megvalósulásának territóriuma. Nem lehet pártszimpátia, vallási hovatartozás kérdése. Mert közügy!"  


Mendrey László elnök beszámolója 

2013. február 15-én befejeződtek a PDSZ és az EMMI képviselői között a sztrájktárgyalások.  A szakszervezeti delegáció kompromisszumos javaslatokat fogalmazott meg az alábbi kérdésekben:
-   A 2012/2013 – as tanév végeztével történjen meg a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működésének átvilágítása. Ahol az indokolt maradjon a január elsejével bevezetett „rend”, ott azonban ahol az eddigi fenntartó önkormányzatok –az állam által előírt feltételek biztosításával – vállalják (volt) intézményeik ismételt fenntartását és működtetését, legyen erre lehetőség.
-  Az igazgatók munkáltatói jogkörét ne csorbítsák indokolatlanul. A kinevezések, és munkaviszony megszüntetések kérdésében a véleményezési jog helyett, kapják vissza az egyetértés jogát.
-  A pedagógus életpályamodell bevezetése ne járjon együtt a munkaterhek növelésével. A köznevelési törvény rendelkezései szerint a munkáltató rendelkezik a pedagógusok heti teljes munkaidejének 80 százalékával. Ő dönti el, hogy a tanítással/neveléssel lekötött órák feletti idősávban milyen pedagógiai feladattal bízza meg a pedagógust. A mindenkori gazdasági helyzet, a mindenkori politikai akarat függvényében ez áttekinthetetlen és elfogadhatatlan helyzetet eredményezhet, súlyosan növelve a pedagógusok egyébként is kiugróan magas munkaterhelését, s jelentős létszámleépítéssel járhat. 
- Mivel nem tisztázott, hogy a költségvetés tartalmazza- e az életpályamodell bevezetéséhez szükséges összeget, ezért javasoltuk, hogy a kormány felelős képviselője vállaljon garanciát a béremelés 2013. szeptember elsejével történő megvalósítására, s arra, hogy ez nem jár létszámleépítéssel.
- Mivel a közalkalmazottak hosszú évek óta semmilyen bértábla szerinti béremelésben nem részesültek –ellenben számtalan megvonást voltak kénytelenek elszenvedni - 13. havi fizetés, szakkönyvtámogatás, cafetéria stb. – javasoltuk számukra a 20%-os , közalkalmazotti bértábla szerinti emelést. A megvalósítás, ütemezés kérdésében nyitottak voltunk. Mivel a közalkalmazottak túlnyomó többsége az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó intézmények munkavállalója, fontosnak tartottuk, hogy a minisztérium is támogassa érdekeik megvalósulását.
Az Emmi tárgyalódelegációja követeléseink –bármilyen szintű – teljesítésétől elzárkózott. Mint elmondták, már a tárgyalások megkezdése előtt tudták, hogy nem fognak engedni semmilyen téren sem. Számukra egyedül elfogadható az lett volna, ha a PDSZ is csatlakozik a megegyezéshez, amit a PSZ, az MKSZSZ és az Oktatási Vezetők Szakszervezetének vezetői aláírtak. Az a tény –mely egy múlt heti közvélemény kutatásból kiderült - hogy a pedagógusok 66 %-a nem ért egyet az átalakítással, s ezt a társadalom többsége is elutasítja, láthatóan nem foglalkoztatja a minisztérium képviselőit.
Attól eltekintve, hogy a közoktatás nem feltétlenül azonos azzal, amit a hatalom mindenkori gyakorlói - politikai szempontjaik prioritását megfogalmazva -, annak tartanak, megdöbbentő az államtitkárság pénteki sajtónyilatkozata, melyben a PDSZ-t homályos célok képviseletével, s  zavarkeltéssel vádolj meg.  A hatalom képviselői ismét jogot formálnak arra, hogy megnevezzék a jókat, s pellengérre állítsák a rosszakat. Evidenciának tűnik a transzmissziós szíj újrahasznosítása, a jó állam gondoskodó (atyáskodó) szerepének hangsúlyozása, s az erről másként gondolkodók besározása.
A PDSZ nem tehet mást, mint amire választmánya felhatalmazta. A kormányzat fatális kompromisszumképtelensége kikényszeríti a legkeményebb érdekérvényesítő eszköz –a sztrájk – alkalmazását. Erről a jövő héten születik döntés.
Csatlakozásra hívunk – szakszervezeti hovatartozástól függetlenül - minden pedagógust, minden közalkalmazottat, minden szülőt - mindenkit, akik valódi felelősséget éreznek hazánk jövőjéért. Az oktatás kérdése, az ország boldogulása nem lehet a pártos zsákmányszerzés, ideológiák, egyéni törekvések megvalósulásának territóriuma. Nem lehet pártszimpátia, vallási hovatartozás kérdése. Mert közügy!       

                        A PDSZ egy korábbi demonstráción (még az előző kormány intézkedései ellen)
                        Forrás: Tanárok a közoktatásért Facebook-csoport

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.